Gazdaság HVG 2021. január. 13. 13:56

A Fidesz úgy osztogatja az állami műemlék épületeket, mintha nem lenne holnap

Az első Orbán-kormány még törvényt alkotott „az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékekről”, a mai már bőkezűen osztogat belőlük.

Kisebb megrökönyödést okozott, amikor egy novemberi törvénymódosító javaslatból kiderült, hogy a februárig még Szent István Egyetem néven futó intézmény fenntartására létrehozott alapítvány lesz a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 84 százalékos tulajdonosa. Ez a kft működteti a Grassalkovich-kastélyt, hol nyereséggel, hol veszteséggel – nehezen volt elképzelhető, miért venné a nyakába ezt a feladatot egy több tízmilliárd forinttal gazdálkodó egyetem fenntartója. A törvényből azonban az is kiderült, hogy azért került a működtetés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Alapítványhoz, mert egy laza kézmozdulattal a királyi kastélyt is nekik ajándékozta a kormány.

A gödöllői kastély ezzel kikerült a – nemzeti vagyonról szóló 2011-es törvény megfogalmazása szerint – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek sorából. E műemlékeket először 1997-ben listázták, s egy paragrafusban kimondták, hogy ezeket „kizárólagos állami tulajdonban kell tartani”. Az első Orbán-kormány által alkotott kulturális örökségi törvény is átvette ezt a szabályozást, s a műemléklistát tartalmazó melléklet azt kapta címének, hogy Az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek és műemlékegyüttesek jegyzéke. A 2010-es nagyarányú győzelem után a műemlékeket a nemzeti vagyon körébe sorolták, ám a lista címe már az lett, hogy Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek. Az akkor kevés feltűnést keltő változtatás tehát már nem utal az állam kizárólagos tulajdonára, s lehetővé teszi, hogy kétharmados támogatással mazsolázgatni lehessen az épületek közül.

Az igazi haddelhadd tavaly kezdődött, amikor sorozatban adta át a kormány ingyenesen a műemlék épületeket. Az év vége felé aztán átszakadt a gát, sorban jöttek azok a törvények, amelyekkel a kastélyokat és épületeket lehúzták a kizárólagosan állami tulajdonú műemlékek listájáról.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG hetilap Magyarország rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.