Dzindzisz Sztefan
Szerzőnk Dzindzisz Sztefan

Sikkasztás, korrupció, luxusingatlan vásárlása és egy szexuális zaklatással vádolt bíboros bírósági ügyének befolyásolása, mégpedig a vádlott oldalán – címszavakban így lehetne összefoglalni azt az ügyet, amely az elmúlt napokban felborította a Vatikán életét.

Az egész ügy egy egysoros közleménnyel kezdődött szeptember végén: Giovanni Angelo Becciu bíboros lemondott minden tisztségéről a Vatikánban. Bár az egyház nem adott semmilyen kommentárt a döntéshez, azt nem sokkal azelőtt hozták meg, hogy az olasz L’Espressóban egy olyan cikk jelent meg, mely szerint a bíboros a vallási állam pénzéből többször is furcsa helyekre utalt, többek közt támogatta testvére jótékonysági szervezetét is.

Giovanni Angelo Becciu bíboros

Becciu nem egy átlagos bíboros volt: 2018-ig ő volt a Vatikán helyettes államtitkára, ami az egyik legbefolyásosabb pozíció, lényegében miniszterelnök-helyettesnek felel meg. Sőt, tagja volt a pápaválasztó konklávénak, így a lemondása sokak figyelmet felkeltette.

A vatikáni nyomozók szerint bizonyítható, hogy a bíboros saját hatáskörében legalább 100 ezer eurót utalt egy olyan segélyszervezetnek, amely menekülteket segíti Szardínián, és amelyet a saját testvére vezetett. A L’Espresso ennél nagyobb, négy-ötszázezer eurós gyanús utalásokról írt, igaz, nem mind a testvérhez vándorolt.

Ezek után múlt héten a sajtó elé állt egy Cecilia Marogna nevű nő, aki elismerte, hogy 500 ezer eurót kapott a Vatikánból még Becciu hatalma idején, ám tagadta, hogy a pénzt elsikkasztották volna. „Nem loptam egy árva eurót sem” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy még egy levelet is kapott a bíborostól, amely megerősíti: hátrányos helyzetű országokban – például Afrikában és a Közel-Keleten – segítette az egyház munkáját: humanitárius programokra, illetve túszok kiszabadítására is költötte a kapott pénzt.

Cecilia Marogna

Arra a vádra, hogy cége, a Logsic a támogatás utalása után többek közt 200 ezer eurót költött luxustermékekre, például 8000 eurót a Chanelnél vagy 12 ezer eurót a Fraunál egy fotelre, Marogna úgy vágott vissza: „úgy gondolom, ennyi elvégzett munka után jár nekem egy karosszék!”. Azt viszont elismerte, hogy a pénzből vett egy táskát „egy nigériai barát feleségének”, aki állítása szerint sokat segített neki, amikor a Vatikán megbízásából az országban tevékenykedett. Azt viszont tagadta, hogy Becciu szeretője lett volna, saját magát politikai elemzőként és hírszerzési szakértőként aposztrofálta. Mindez ugyanakkor nem hatotta meg a hatóságokat, akik szerdán a letartóztatásáról döntöttek.

„Teljesen szürreális, hogy azzal vádolnak, előnyben részesítettem a testvéremet a pénzek szétosztásánál. Remélem, hamarosan a pápa is rájön, hogy tévesen vádoltak meg” – mondta az eset napvilágra kerülése után Becciu a The Guardian tudósítása szerint, hozzátéve, hogy kész akár bírósági úton bizonyítani az igazát. Állítása szerint mindössze engedelmességből fogadta el a lemondását, illetve azért, mert olyan nagy a szeretett benne a pápa és a katolikus egyház iránt.

Londonnal kezdődött minden

Becciunak nem ez volt az egyetlen vitatott ügye, hiszen az ő jóváhagyásával vett meg 300 millió dollárért a Vatikán egy londoni luxusingatlant Raffaele Mincione olasz üzletembertől, aki ebben az időszakban a vatikáni államtitkárság több százmillió eurónyi befektetését kezelte. Az épületet végül 2014 és 2018 között több lépésben vásárolta meg a pápai állam, mégpedig úgy, hogy az azt birtokló holding irányításának joga mindvégig Mincionénál maradtak.

Ekkor lépett a képbe egy Gianluigi Torzi nevű, olasz újságok szerint erős maffiakapcsolatokkal rendelkező figura, aki közvetítőként úgymond segített a Vatikánnak megszerezni az irányításhoz szükséges jogokat. A vádak szerint végül meglehetősen túlározottan jutott hozzá a pápai állam az ingatlan feletti irányítási jogokhoz, Torzi pedig 10 millió eurót keresett az ügylettel. Vélhetően az sem véletlen egybeesés, hogy az egész projektet a vatikáni oldalról felügyelő Fabrizio Tirabassit még az egész adásvétel lezárása előtt kinevezték egy Torzi tulajdonában lévő társaság igazgatójává.

A vatikáni rendőrség eljárása után végül 2019 októberében öt állami alkalmazottat függesztettek fel a pozíciójából, köztük Tirabassit, aki azóta sem térhetett vissza a munkahelyére. Sőt, a vatikáni rendőrfőnök és a pénzügyi felügyelet vezetője is távozott, Torzit pedig idén nyáron letartóztatták, miután zsarolással, sikkasztással, súlyos csalással és pénzmosással vádolták meg.

Ferenc pápa

Becciu viszont megvédte a beruházást, mondván, azt a szokásos gyakorlatnak megfelelően vitték végig. Azt is hangsúlyozta, hogy mivel azóta jó áron sikerült eladni az ingatlant, a Vatikán még nyert is az ügyleten. Igaz, a vádak szerint pont fordítva volt: a Vatikán vesztett, az ügyletben részt vevők nyertek. Bár Ferenc pápa az olasz beszámolók szerint elsősorban a testvérének nyújtott támogatások miatt mondatta le a bíborost, vélhetően a londoni ügylet sem segítette a maradását.

A La Croix katolikus napilap angol nyelvű kiadásának római szerkesztője, Robert Mickens szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kívülállók számára szinte semmi átláthatóságot nem biztosít a Vatikán. „Elbocsátottak egy tisztviselőt, és csak eufemizmusokat és ostoba szójátékokat használnak, miszerint ’beadta lemondását’. Márpedig önkéntesen senki sem mond le bíborosi címéről, ami lényegében az egyházi karrier csúcsát jelenti” – fogalmazott a szakértő.

De mi köze mindehhez egy szexuális zaklatással vádolt ausztrál bíborosnak?

Hogy az egész ügyet megértsük, időben még egy kicsit vissza kell mennünk. Becciu 2011 óta töltötte be a helyettes államtitkári pozíciót, amely révén igen fontos szerepet töltött be a katolikus adományok millióinak szétosztásában, illetve a befektetések kezelésében. (Ezt a pozícióját egyébként 2018-ban vélhetően a londoni ingatlanbotrány miatt veszítette el, azóta, közelmúltbeli lemondásáig a szentté avatást ellenőrző hivatal vezetője volt.)

George Pell ausztrál bíboros, Ferenc pápa volt pénzügyi főtanácsadója (b) elhagyja a melbourne-i fellebbviteli bíróság épületét a fellebbezéséről tartott meghallgatása után 2019. június 6-án

A Vatikán gyanúját Becciu már korábban felkelthette, hiszen egyik vezető tisztségviselőjük, Pell bíboros 2016-ban elrendelte, hogy egy külső könyvelőcég tekintse át a pápai állam pénzügyeit. Ez a terv azonban hamar megbukott Becciu ellenállásán, aki pénzügyi vezetőként leállíttatta a vizsgálatot. Sőt, egy év múlva állítólag ő állt a vatikáni főkönyvelő, Libero Milone menesztése mögött – a vád szerint Milone kémkedett a felsőbb vezetők után. Igen ám, de a vatikáni források szerint a volt főkönyvelő Pell embere volt, aki segített volna neki felderíteni a visszaéléseket.

Pell viszont időközben visszatért hazájába, Ausztráliába, ahol bíróság elé került, mert meggyanúsították azzal, hogy az 1990-es évek elején ministránsfiúkat molesztált. A most napvilágra került vádak szerint – amelyeket a La Repubblica és a Corriere della Sera írt meg – Becciu annyira megorrolt Pellre, hogy a bírósági tárgyalás idején 700 ezer eurót utalt Ausztráliába azért, hogy megerősítse a vádakat a bíborostársával szemben. Ezt a pénzt tanúk megvesztegetésére fordította, hogy így érje el a számára kedvező ítéletet. Pellt valóban elítélték, 13 hónapot rácsok mögött is töltött, ám a fellebbezése után idén áprilisban végül felmentették a vádak alól.

Becciu persze tagadja, hogy bármilyen módon beavatkozott volna a bíboros perébe. Utóbbi azóta visszatért a Vatikánba, és állítólag egy megbeszélésen is részt vett a pápával. Hogy itt mi hangzott el, az egyelőre titok, a találkozó után úgy fogalmaztak, hogy "minden nagyon jól ment". Bár itt nem volt túl bőbeszédű Ferenc pápa, arra korábban volt ideje, hogy kijelentse: a pandémia legyőzte a kapitalizmust. Lehet, csak a Vatikánban nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.