Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 16. 11:15

Kórházszövetség: Fokozatosan kell kiüríteni a kórházi ágyakat

Az egészségügyi dolgozóknak is jobban kell ügyelniük a járványügyi szabályok betartására – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Szeptember elsejétől ismét teljesítményfinanszírozásra állt át az egészségügyi rendszer, miközben pluszforrás is érkezik a kapacitáshiányos várólisták ledolgozására, az őszi hullám azonban hamarabb begyűrűzött hozzánk, mint gondoltuk, így a nagyon várt teljesítményfokozás valószínűleg nem lesz olyan mértékű, mint reméltük – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Ficzere Andrea beszélt arról is, hogy a Belügyminisztérium a kórházszövetség véleményére is kíváncsi volt a hazai egészségügy átalakításának előkészítő munkafolyamatával kapcsolatban. Véleményük szerint egy alapjaiban új struktúrájú és finanszírozású egészségügyi ellátórendszer kialakítására van szükség, amelynek egyenlő hozzáférést kell biztosítania minden beteg számára. Hozzátette: égető szükség van egy önálló, a kórházak működését szabályozó, a speciális egészségügyi igényeket és környezeti feltételeket figyelembe vevő jogszabály, a kórháztörvény megalkotására is. Ezen kívül javasolták még

  • a béremelést,
  • a struktúraváltást
  • és az innovatív megoldások bevezetését.

Arra a kérdésre, hogy hogyan készülnek a kórházak a koronavírus-járvány második hullámára, Ficzere Andrea azt válaszolta,

  • a kórházi ágyakat fokozatosan, a járványügyi helyzet diktálta módon kell szabaddá tenni,
  • az egészségügyi dolgozóknak az eddigieknél is jobban kell ügyelniük a járványügyi szabályok betartására,
  • a betegeket és a dolgozókat megfelelő algoritmus szerint hatékonyan kell tesztelni.

Szerinte megoldható, hogy a kórházi ágyak 20 százalékát szabaddá tegyék. „De nagyon kell figyelnünk arra, hogy a valóban kórházi ellátást igénylő betegeket fogadni tudjuk” – hívta fel a figyelmet az elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés