Gazdaság MTI / hvg.hu 2020. augusztus. 06. 19:31

Öt magyar kistelepülésen indít klímavédelmi projektet a Belügyminisztérium és a WWF

Ha a program beválik, azt más településekre is kiterjeszthetik. A projektet uniós támogatással valósul meg.

Öt kistelepülésen valósulnak meg olyan természetes vízmegtartásra épülő programok, amelyek Belügyminisztérium és a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország támogatásával segítik az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz – közölte a két szervezet csütörtökön.

"Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében" című LIFE-MICACC projektben

Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek vesznek részt.

A projektben a partnerek arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben. Emlékeztettek arra, hogy az aszályok, árvizek, hőhullámok, vagyis a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak.

Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt a település épített környezetére, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak. Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével. Tiszatarjánban a hullámtéri vizesélőhelyek szárazodása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást – ismertették.

Hozzátették: a projekthelyszíneken országszerte tipikusnak mondható vízgazdálkodási problémák tapasztalhatók,

a modellmegoldások ezért jó példák lehetnek más településeknek is.

A prototípusok idén június végére készültek el. Közös bennük, hogy kisléptékű, kisköltségű zöldinfrastruktúra-beruházással helyet biztosítanak az értékes víznek: vagyis – mint fogalmaztak – az nem okoz kárt, amikor sok van belőle, de nem folyik el, hanem megőrizhető a száraz időszakban. Ugyancsak közös vonás, hogy a víz tározásához a természet adta lehetőségeket használják fel, a visszatartott vízzel pedig vizesélőhelyeket hoznak létre, tavakat, nádasokat, parti ligeteket táplálnak, ezáltal szaporodó- és búvóhelyet teremtenek a vízhez kötődő növény- és állatvilág számára – magyarázták.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a vízzel jól ellátott táj az embereknek és a mezőgazdaságnak is kedvező, mérsékli a szélsőségeket: nyáron csökkenti a hőséget és az aszályt, kevésbé fenyegeti a fagyveszély, ráadásul "egyedi és izgalmas tájelemmel", illetve rekreációs lehetőségekkel emeli a települések vonzerejét. A 2021-ig tartó projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg – áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés