Gazdaság hvg.hu 2020. július. 10. 16:10

Határozatban kényszerítené vétóra az EU-csúcson Orbánt a Fidesz–KDNP

A hitelfelvétel jöhet, a jogállamisági kritériumok nem – üzeni Kövér László és a frakcióvezetők.

Országgyűlési határozatban szólítaná fel a kormányt a fideszes többség arra, hogy ne fogadja el az EU hétéves költségvetését és a koronavírus utáni helyreállítási alapot, amíg nem zárják le a jogállamiságról szóló, 7. cikkely szerinti eljárást – áll a Kövér László fideszes házelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője által benyújtott javaslatban.

A javaslat nem csak ehhez kötné Orbán Viktor jóváhagyását az Európai Tanácsban. Emellett elvárják azt is, hogy a tárgyalás során a következő alapelveket tartsa tiszteletben:

  • az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük;
  • a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai;
  • politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;
  • a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.

A határozatot, amely a közzétételt követő napon hatályba is lép a jövő pénteken kezdődő EU-csúcs elé időzítették – és a csúcsot megelőző, annak témájában megrendezendő vitanapon fogadhatják el a jövő héten.

A határozat része a csúcsot felvezető kormányzati kommunikációs hadjáratnak. Ennek része volt az is, hogy Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjúban arról beszélt: meg tudnák vétózni a hitelfelvétellel egybekötött gazdaságélénkítő csomagot, de akkor a többi, 26 uniós tagállammal találnák szembe magukat. Az ő feltétele az, hogy a pénzosztást és a gazdasági kérdéseket ne keverjék a politikával, vagyis ne kössék az EU-s pénzeket jogállami kritériumokhoz. „Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen” – üzente Orbán Angela Merkel német kancellárnak, miután Merkel az Európai Parlamentben szerdán azt mondta, a magyar miniszterelnökkel is vitába szállna a jogállamiság kérdésében. „Nem tanácsolom a nagyoknak, hogy most ezzel próbálkozzanak.” Mármint a jogállami vitákkal, mert „akkor nem lesz költségvetés” – fenyegetőzött az interjúban Orbán.

A határozat indoklásából ugyanakkor kiderül, hogy önmagában az uniós költségvetést kiegészítő brüsszeli hitelfelvételt – bár azzal nem ért egyet Magyarország – „egyszeri intézkedésként kész elfogadni”. Azt azonban nem – ismétlik el a benyújtók a Gulyás Gergely által a csütörtöki kormányinfón hangoztatott érveket –, hogy „a jogállamiság elvével maga a csomag nem egyeztethető össze, hiszen a javaslat előterjesztésének oka és legfőbb célja éppen azon országok gazdaságainak megsegítése, amelyek évek óta megszegik a közös uniós jog részét képező maastrichti kritériumokat”.

Az uniós javaslat előterjesztésének oka egyébiránt az, hogy a koronavírus okozta – ha eltérő mértékben is, de minden országot érintő – gazdasági visszaesést a lehető leggyorsabban kompenzálja. A pénzből természetesen részesülhet Magyarország is – amely szintén megsérti az államadósság szintjére vonatkozó maastrichti kritériumot –, de a kormány kevesli ezeket a forrásokat is.

A javaslat indoklásából természetesen nem maradhatott ki az sem, hogy „az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak”, miközben a Magyarország és Lengyelország elleni – 7. cikk szerinti –, évek óta tartó eljárások „semmilyen érdemi eredménnyel nem jártak”. Ezért várják el ezek lezárását is.

A határozat önmagában nem jár jogi kötelezettséggel, ám a helyzet speciális, hiszen az Európai Tanácson való részvételre – ahogy általában is – az Országgyűlés ad mandátumot a kormány számára, azzal elvileg nem mehet szembe Orbán Viktor.

Az azonban biztos, hogy a jogállamisági kritérium napirendre kerül majd a jövő heti tárgyalásokon – ezt megerősítette Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki péntek délelőtt mutatta be a jövő heti csúcsra készült kompromisszumos javaslatát a hétéves költségvetéssel és az újjáépítési alappal kapcsolatban.

Ebben pedig nemcsak a bizottsági hitelfelvételre irányuló terv szerepel, de a jogállamiság védelmére irányuló intézkedésekről is hosszasan értekezik, sőt, ezen belül a civilek – közte a független sajtó – támogatását is kiemelte a politikus. A javaslatról bővebben ebben a cikkünkben olvashat:

Egyre kisebb az esélye, hogy ne kössék politikai feltételekhez az EU-pénzeket

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bemutatta az új EU-költségvetésre vonatkozó javaslatait. Nem a jogállamiság az egyetlen szigorú pont benne.

Arról pedig itt írtunk, hogyan csúsztat a kormány, amikor a helyreállítási alapról beszélt:

Csúsztat a kormány, amikor azt állítja: adósrabszolgává teszi az EU a magyarokat

Gulyás Gergely szerint mások tehetnek arról, hogy az EU hitelfelvételre kényszerül, és mi fizetjük meg az árát. Ez több szempontból sem igazán állja meg a helyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2021. január. 18. 20:00

Húsz év alatt kiderült, hogy „bontani nagyon szeretnek a magyarok”

Már a kétezres évek elején Budapest orrára koppintott az UNESCO, hogy talán nem kéne a zsidónegyedben házakat rombolni. Ehhez képest most megint arról beszélünk, hogy milyen épületek tűnnének el a negyedben. De szabad-e egyáltalán bontani a védett zónában? Mi ellen véd a műemléki státusz? Hogyan sorvadt el a hazai örökségvédelem, és mi köze a műemlékbontásoknak a magyarok egészségi állapotához? Interjú Klaniczay Péter és Lővei Pál műemléki szakértőkkel.