Gazdaság hvg.hu 2019. december. 23. 11:18

Elégedetlen a Petőfi Irodalmi Múzeum gazdálkodásával az Állami Számvevőszék

Azt írják, 2015 és 2017 között nem volt biztosított a közpénzek felhasználásának átláthatósága.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Petőfi Irodalmi Múzeum 2015–2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a múzeum belső kontrollrendszere, pénzügyi- és vagyongazdálkodása az ellenőrzött időszakban nem biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és a nemzeti vagyon védelmét. A korrupciós kockázatokkal szembeni védelmet nem alakították ki.

A számvevőszék szerkesztőségünknek küldött közleményéből kiderül,

  • a múzeum pénzügyi gazdálkodása nem volt szabályszerű, mivel a bevételi és a kiadási előirányzatok felhasználása során nem tartotta be a jogszabályi előírásokat,
  • a gazdálkodási jogkörgyakorlás nem volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban, aminek következtében nem volt biztosított, hogy a közpénzek felhasználására a közfeladat ellátása érdekében került sor,
  • a múzeum a vagyonhasznosításból származó bevételek kezelésekor, valamint a kiadási előirányzatok felhasználása során nem tartotta be az átlátható szervezetekkel való szerződéskötésre vonatkozó jogszabályi előírásokat,
  • a múzeum az éves költségvetési maradvány megállapítása tekintetében nem a jogszabályi előírások szerint járt el.

Azt is írják, hogy a múzeum vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, nem volt biztosított az állami vagyon védelme, mert a mérleg alátámasztására nem készült a jogszabályi előírások szerinti leltár. A könyvvezetés, a kötelezettségvállalás-nyilvántartás, a maradvány-megállapítás és a vagyongazdálkodás területén feltárt szabálytalanságok miatt a múzeum beszámolója nem mutatott valós és megbízható képet a pénzügyi és vagyoni helyzetéről.

Továbbá a múzeumnál nem alakítottak ki a teljesítmény mérésére szolgáló követelményeket, a teljesítménymérés feltételei nem álltak fenn.

Az Állami Számvevőszék a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának 16 javaslatot fogalmazott meg, ezekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.