Négygyerekesek adómentessége: eloszlatunk egy félreértést
Gazdaság hvg.hu 2019. június. 07. 11:16

Négygyerekesek adómentessége: eloszlatunk egy félreértést

Csak nők vehetik igénybe, de nem ez az egyetlen korlátozás.

Ki kell ábrándítanunk azokat, akik azt remélték, a legalább négy gyereket nevelő anyáknak járó szja-mentesség teljes adómentességet jelent. Arról már írtunk egy cikket, hogy a kedvezmény alapvetően a munkából szerzett jövedelmekre vonatkozik, a tőkejövedelmekre, osztalékra, vagy éppen ingatlan bérbeadásából szerzett összegek esetén továbbra is fizetni kell a 15 százalékos szja-t. (Az állampapírok hozama után nem, de ez egy egészen más törvénymódosításnak tudható be.)

Érdemes azonban eloszlatni még egy félreértést is: a mentesség csak a személyi jövedelemadóra vonatkozik, a munkavállalót terhelő járulékokra nem. Tehát a bruttó bérből továbbra is le kell vonni a járulékokat. Érdekes viszont, hogy – bár más adóalapkedvezmény nem jár –, a nők tehetnek családi adóelőleg-nyilatkozatot, és ez alapján jogosultak lehetnek családi járulékkedvezményre. (Ez abban az esetben jár, ha a fizetés kisebb, mint amennyi családi adókedvezmény jár utána.)

A négygyerekes nők élethosszig tartó szja-mentességéről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Életre szóló adómentesség a négygyerekes anyáknak - azért ne bízzák el magukat

Gyükeri Mercédesz - Kovács Gábor Gazdaság Óvodákra kevesebb jut, mint a babaváró hitel kamattámogatására és a nagycsaládosok autóvásárlására együttesen. Az oktatást sem kényezteti el a kormány, kivéve, ha sportról van szó. Pedig a helyzet jó, és jövőre még jobb lesz. Itt vannak a 2020-as büdzsétervezet fő számai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.