Gazdaság hvg.hu/MTI 2019. április. 03. 11:39

441 problémát talált az Állami Számvevőszék a kórházak ellenőrzésekor

Az intézmények gazdálkodását vizsgálták. A problémákért az ÁSZ szerint a kórházigazgatók a felelősek.

Az ellenőrzött 17 kórház egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása a 2016 és 2018 közötti vizsgált időszakban – derül ki az Állami Számvevőszék által készített jelentésből, melyet szerdán mutattak be egy sajtótájékoztatón.

Az ÁSZ a 17 ellenőrzött kórház számára összesen 441 javaslatot fogalmazott meg. A 17 kórház közül ötöt utóellenőrzésnek is alávetettek, amely során kiderült, csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat, egy intézmény csak a határidőn túl, kettő egyáltalán nem tette ezt meg.

A számvevőszék nem szakmai feladatok ellátását, hanem a törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartását ellenőrizte, a vizsgált kórházak gazdálkodása pedig nem felelt meg a közpénzek felhasználására vonatkozó követelményeknek. Az ÁSZ szerint azonban a problémák súlyossága a szakmai feladatellátás biztonságát is veszélyeztetheti.

Mindezekért pedig az ÁSZ szerint a kórházigazgatók személyesen felelősek. A jelentésben azt írják, több esetben a közbeszerzési szabályokat is súlyosan megsértettek. A feltárt hiányosságoknak személyi következményei is lehetnek, mondták el.

(Via MTI, Portfolio)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról