Gazdaság hvg.hu 2019. március. 20. 11:10

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Ez is rosszul jöhet Orbán Viktornak.

Az EPP mai választmányán három lehetőség közül dönthetnek: hogy maradjon a Fidesz a pártcsaládban, hogy felfüggesszék a tagságát vagy hogy zárják ki, de az sem kizárható, hogy maga Orbán Viktor tesz egy lépést előre. A Financial Times elmagyarázta, melyik mit jelenthet.

A lap szerint a felfüggesztés a legvalószínűbb forgatókönyv. Ezt javasolja egyébként Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke is.

A felfüggesztés hat hónapra szól. Ebben az esetben kulcsfontosságú időszakról van szó, hiszen addig lezajlik az EP-választás, majd a megválasztott testületben a pozíciók felosztása. Márpedig a felfüggesztés idején ilyet nem oszthatnának a Fidesznek.

A pártnak ez komoly érvágást jelenthet, hiszen jelenleg Járóka Lívia személyében egy alelnököt is ad az Európai Parlamentnek. Rajta kívül Gál Kinga az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság alelnöke, Tőkés László pedig az emberi jogi albizottság alelnöke.

A fél év nem tétlenül telne az FT forrásai szerint. Az EPP-ben egyfajta bölcsek tanácsa állna fel, ennek a feladata lenne a Fidesz „megfigyelése”. A tanácsaban szerepet kaphat Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke (a belga politikus maga is a kizárást szorgalmazta néhány hete)

Az is valószínűsíthető, hogy ebben az esetben teljesítendő feltételeket szabnának a Fidesznek.

Bár a kizárást támogatók hangja ért az elmúlt napokban a legmesszebbre, az FT – amely maga is ezt támogatná – nem tartja valószínűnek, hogy ez a megoldás megkapja a szükséges többséget a választmányban. Ezt az erőviszonyok alakulásán túl azzal indokolja a lap, hogy a csütörtöki EU-csúcson kulcsfontosságú dolgokról kellene döntést hozni, mint a Brexit vagy az EU Kína-politikája, ebben pedig szükség van Orbán támogatására.

Az sem kizárt, hogy maga Orbán okoz meglepetést azzal, hogy bejelenti pártja kilépését. Ezzel ugyan kiesne az általa korábban „győztesnek” ítélt csapatból, ám visszavenné a kezdeményezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról