Gazdaság hvg.hu 2017. november. 23. 17:49

„A pesti taxik színvonala az európai élvonalba tartozik” – még nagyobb tarifaemelést kérnek

Közel a másfélszeresére nőtt a taxisok tarifaemelési kérése ahhoz képest, amiről először szó volt.

A tízszázalékos tarifaemelés, amit a taxisok beharangoztak, csak a minimális kérésük volt: Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ipari elnökségi tagja most bejelentette, hogy átlagosan 14 százalékos emelésről szóló javaslatot nyújtottak be. Zsabka az mfor.hu-nak mondta el: az átlagos szállítási távolság 9 kilométer, erre a távolságra számolva jön ki a 14 százalékos emelés.

Az persze az eredeti kívánságok alapján sem volt érthető, hogy hogyan jött volna ki a 10 százalékos kérés – a három tételből, amit másfél hete bemondtak a taxisok, mindegyik magasabb volt 10 százaléknál.

Reagált arra is, hogy sokak szerint az emelkedő költségekre nem kellene hivatkozniuk a taxisoknak, amikor az üzemanyagköltségek jó 50 forinttal alacsonyabbak, mint 2013-ban, amikor bevezették a mostani tarifákat. Szerinte a benzinpénz a taxisok költségeinek tíz százalékát sem éri el,

így nem a benzinár változása kell, hogy meghatározó legyen az egységes tarifa mértékének meghatározásakor.

Azt is hozzátette: a budapesti taxis szolgáltatás színvonala az európai élvonalba tartozik, miközben a díjak az európai középnek felelnek meg.

A taxisok kiadásait ebben a cikkünkben tekintettük át részletesen. A biztosítások díja például nagyot nőtt 2013 óta, az online pénztárgép is jókora pluszkiadást jelent. Eközben az utasoknak nem lett jobb, BKK egy vizsgálatában az ellenőrök a taxik 70 százalékát problémásnak ítélte, a taxik fogynak, a várakozási idők pedig nagyot nőttek.

zöldhasú
Hirdetés
Címkék
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?