Gazdaság MTI 2016. október. 15. 14:21

"A pálinka a magyar identitás elválaszthatatlan része"

Fazekas Sándor részt vett egy kolbász- és pálinkafesztiválon, és elmondta, hogy egyre jobbak a pálinkák, illetve hogy a disznótorosból is hungarikumot csinálnának.

Kiváló minőségűek az idei pálinkák, és a mennyiség is csaknem kétszerese a tavalyinak az első fél év adatai alapján – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton a kunadacsi III. Kolbász- és Pálinkafesztiválon. Fazekas elmondta, az idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon.

Már begyűjtötték az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló valamennyi mintáját is, a 327 tételből 172 kiválóság kerül be a pálinkakönyvbe, 70 százalékkal több az előző évinél.

A pálinka a magyar identitás elválaszthatatlan része

 – hangsúlyozta a miniszter.

A hungarikumokért felelős miniszter megjegyezte azt is: elképzelhető, hogy

a magyar disznótoros is bekerülhet a hungarikumok közé.

Szerinte ezt indokolná, hogy ez egy igazi magyar népszokás és hagyomány, amely hozzáértést, ízeket foglal össze, de családi ünnep, közösségi rendezvény is a településeken. Bizonyítja ezt, hogy országszerte egyre több a kolbászfesztivál, kolbásztöltő verseny, böllérnap, disznótoros program.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.