Gazdaság MTI 2016. július. 12. 17:19

Kevésbé halálosak, de egyre drágábbak a természeti katasztrófák

Az egyik legnagyobb nemzetközi biztosító társaság, a Munich Re kimutatása szerint az idei év első felében ugyan csökkent a természeti katasztrófák áldozatainak a száma , de a katasztrófák által okozott kár jelentősen növekedett a tavalyi adatokhoz képest.

A Munich Re nevű nemzetközi biztosító társaság tájékoztatása szerint az idei év első felében a természeti katasztrófák által okozott kár a tavalyi első félévhez képest mintegy ötödével nőtt, és elérte a 70 milliárd dollárt, ez azonban alacsonyabb az elmúlt tíz év 92 milliárdos átlagánál.

A természeti katasztrófák okozta kár az épületek és az infrastruktúra helyreállításának a költségeit tükrözi. Az alacsonyabb halálozási adat annak tudható be, hogy az idén eddig kevesebb ilyen esemény következett be a fejlődő országokban.

A biztosító a 70 milliárdból 27 milliárd kárt térít meg az idén, szemben a 15 milliárdos hosszú távú átlaggal. Az adat ugyanakkor alátámasztja a biztosítók véleményét, amely szerint a világban kevesebb biztosítást kötnek a kelleténél.

Míg a tavalyi év első felében összesen 21 ezer áldozata volt a különböző katasztrófáknak, addig ez a szám idén 3800.

A biztosítás szintje a fejlődő országokban igen alacsony maradt, a nyugati országok között pedig erős különbségek vannak. Japánban két földrengés 25 milliárdos kárt okozott, amelynek a negyede volt biztosítással fedezve. Európában a viharok és áradások 6,1 milliárdos kárt okoztak. Ennek a felét térítik meg a biztosítók. Texasban a viharok 12,3 milliárd, Kanadában az erdőtüzek 3,6 milliárd dollár kárt okoztak. Ennek háromnegyed része megtérül.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?