Gazdaság hvg.hu 2016. április. 24. 07:10

Ne a lejárati dátumra figyeljen, ilyen sokáig jók az élelmiszerek

A "minőségét megőrzi" felirat után álló dátumot sokan félreértelmezik, de most segítünk egy kicsit jobban megérteni a dolgot.

A Business Insider korábban felfedte, hogy csak az Egyesült Államokban 165 milliárd dollár értékben dobnak ki élelmiszert. Ez a pazarlás részben annak köszönhető, hogy az emberek túl komolyan veszik a "minőségét megőrzi" felirat utáni dátumot, és a tegnap "lejárt" tojáshoz ma már hozzá sem nyúlnak.

Pedig, ahogy azt a lap egy környezetvédelmi tanácsadó cég tájékoztatására hivatkozva írja, az a bizonyos dátum nem azt jelenti, hogy meddig biztonságos megenni az ételt, hanem hogy meddig vannak az optimális minőségen belül.

A StillTasty nevű, nagyon hasznos oldal kategóriákra bontva tartalmazza a különböző élelmiszerek élettartamát, és még tárolási tippekkel is szolgál.

Ennek alapján egy rövid videót is készített most a Business Insider, amelyben néhány, főbb ételtípuson keresztül mutatják be, milyen sokáig fel lehet őket használni, annak ellenére, hogy milyen lejárati dátum szerepel a címkéjén. A videóból kiderül például, hogy:

  • a nyers marha-, sertés-, borjú- vagy bárányhús a hűtőben 3-5 napig, a fagyasztóban 6-12 hónapig;
  • a tojás a hűtőben 3-5 hétig, a fagyasztóban 1 évig;
  • egy csomag bacon a hűtőben bontatlanul 2 hétig, megbontva 1 hétig;
  • a sonka/párizsifélék a hűtőben megbontva 3-5 napig, bontatlanul a lejárati dátum után két hétig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig;
  • a tej a hűtőben 1 héttel a lejárati dátum utánig, a fagyasztóban 3 hónapig;
  • a joghurt a hűtőben 10 nappal a lejárati dátum utánig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig áll el.
zöldhasú
Hirdetés
Gazdaság Ballai Vince 2025. január. 18. 20:00

Szorgosan szedegetjük a folyókból, de sok állam nem akarja elengedni a műanyagokat, amelyek szép lassan az agyunkra mennek

Halogatják a megállapodást a műanyagok visszaszorításáról az ENSZ tagállamai, miközben egyre inkább átjárják környezetünket, sőt már szervezetünket is a mikroműanyagok. Sokszor meglepően nagy koncentrációban jelennek meg hazai vizeinkben, a szakértők aprólékosabb szennyvíztisztítást, nagyobb odafigyelést és egységes mérést szorgalmaznak, ami még a jövő zenéje. Addig maradnak a folyótakarítási akciók, amelyekből minden korábbinál többet szerveztek tavaly. Mind a műanyaggyártásnál, mind a folyótakarításnál kulcskérdés, hogy a forrásnál kellene kezdeni a munkát.