A "minőségét megőrzi" felirat után álló dátumot sokan félreértelmezik, de most segítünk egy kicsit jobban megérteni a dolgot.
A Business Insider korábban felfedte, hogy csak az Egyesült Államokban 165 milliárd dollár értékben dobnak ki élelmiszert. Ez a pazarlás részben annak köszönhető, hogy az emberek túl komolyan veszik a "minőségét megőrzi" felirat utáni dátumot, és a tegnap "lejárt" tojáshoz ma már hozzá sem nyúlnak.
Pedig, ahogy azt a lap egy környezetvédelmi tanácsadó cég tájékoztatására hivatkozva írja, az a bizonyos dátum nem azt jelenti, hogy meddig biztonságos megenni az ételt, hanem hogy meddig vannak az optimális minőségen belül.
A StillTasty nevű, nagyon hasznos oldal kategóriákra bontva tartalmazza a különböző élelmiszerek élettartamát, és még tárolási tippekkel is szolgál.
Ennek alapján egy rövid videót is készített most a Business Insider, amelyben néhány, főbb ételtípuson keresztül mutatják be, milyen sokáig fel lehet őket használni, annak ellenére, hogy milyen lejárati dátum szerepel a címkéjén. A videóból kiderül például, hogy:
- a nyers marha-, sertés-, borjú- vagy bárányhús a hűtőben 3-5 napig, a fagyasztóban 6-12 hónapig;
- a tojás a hűtőben 3-5 hétig, a fagyasztóban 1 évig;
- egy csomag bacon a hűtőben bontatlanul 2 hétig, megbontva 1 hétig;
- a sonka/párizsifélék a hűtőben megbontva 3-5 napig, bontatlanul a lejárati dátum után két hétig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig;
- a tej a hűtőben 1 héttel a lejárati dátum utánig, a fagyasztóban 3 hónapig;
- a joghurt a hűtőben 10 nappal a lejárati dátum utánig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig áll el.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.