2013. május. 29. 06:49 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 29. 08:51 Gazdaság

Egekbe szökhet a csirkeár

A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre.

Öt-tíz százalékkal emelnék a baromfihús átvételi árát a termelők – értesült a Magyar Nemzet.

A takarmányárak közel egy évig meredeken emelkedtek, az ebből adódó többletköltségeket azonban a baromfiágazat nem tudta érvényesíteni az áraiban. Emiatt az idén hat magyar baromfi-feldolgozó ment tönkre, jutott a csőd szélére – vázolta a lapnak az ágazat helyzetét a Baromfi Terméktanács elnöke.

Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. szakértője szerint indokolt lenne az áremelés, mert a termelők költségei csak a közelmúltban kezdtek csökkenni, a magasabb előállítási költségeket pedig egyáltalán nem sikerült érvényesíteniük. Erre azonban nagy valószínűséggel nem lesz lehetőségük, részben a fizetőképes kereslet korlátja miatt, részben pedig azért, mert erős forint mellett az export sem húzza igazán a piacaikat – mondta.

A CBA-t Fodor Attila kommunikációs igazgató szerint eddig egyetlen baromfihús-termelő sem kereste meg azzal, hogy árat kíván emelni. Fodor az áremelésről úgy vélekedett: a gabonafélék ára hónapok óta drasztikusan csökken, s egyre olcsóbb az üzemanyag is, ezért a húsáremelés nem indokolt. 

A Tescót már megkeresték a termelők áremelési elképzeléseikkel, de konkrét tárgyalás még nem kezdődött. A Tesco 2011 óta száz százalékban magyar baromfihúst forgalmaz, hazai beszállítóikkal közösen, folyamatosan felülvizsgálják áraikat, ezzel érik el, hogy a vásárlók a lehető legkedvezőbb áron jussanak a termékekhez, ugyanakkor a hazai termelők érdekei se szenvedjenek csorbát – mondta a lapnak Varró Balázs kommunikációs vezető.

A Magyarországon előállított évi mintegy 260 ezer tonna élő csirke egyharmadát vágó, 73 ezer tonna baromfihúst termelő Master Good Zrt. kereskedelmi vezetője, ifjabb Bárány László szerint elkerülhetetlen az átvételi árak emelése, ennek mértéke a csirkénél öt, a pulykánál pedig tíz százalék lehet.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?