2013. február. 21. 16:16 MTI Utolsó frissítés: 2013. február. 21. 16:16 Gazdaság

Elemzők: 5,25 százalékra olvadhat kedden a magyar alapkamat

Egymást követő hetedik alkalommal is 25 bázisponttal csökkentheti irányadó kamatlábát a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén. A Reuters hírügynökség által megkérdezett húsz elemző túlnyomó többsége arra számít, hogy 5,25 százalékra csökken a kamat, míg csupán négy szerint tarthatja az 5,50 százalékos kamatszintet a monetáris tanács.

Várhatóan Simor András jegybankelnök utolsó kamatdöntő ülésén is folytatódik az elmúlt félév kamatcsökkentési ciklusa – véli az elemzők többsége.

A további kamatcsökkentés mellett szól, hogy - február közepén közzétett adatok szerint - januárban markánsan, a decemberi 5,7 százalékról 3,7 százalékra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés üteme. Ezenkívül, az elmúlt időszakban viszonylag stabilan tartja a 292 forint környéki szintet az euró forintárfolyama, de a gazdaság vártnál gyengébb negyedik negyedévi teljesítménye is a monetáris kondíciók lazítására ösztönözheti a monetáris tanácsot.

Az elemzők többsége szerint a monetáris enyhítési ciklus 4,5 százalékos kamatig folytatódik, amit a harmadik negyedévben ér majd el, holott egy hónappal ezelőtt még 5 százalékra becsülték az alapkamat idei mélypontját.  

"A monetáris tanács megerősítve érezheti a kamatcsökkentési ciklus mögötti érveket: a reálgazdaság gyengélkedése a vártnál is rosszabb, az inflációs statisztikák viszont egyre alacsonyabbak lesznek. További kamatcsökkentésekre tehát lehet és kell is számítani" - érveltek heti elemzésükben a Raiffeisen Bank elemzői.

Augusztus óta 1,50 százalékponttal, 7 százalékról 5,50 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. Az elmúlt hat kamatvágás alkalmával rendre a monetáris tanács külső tagjai szavaztak csökkentésre, míg a belső tagok, azaz Simor András és két alelnöke a kamatszint tartására szavazott.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.