2012. október. 30. 10:10 MTI/Napi Gazdaság Utolsó frissítés: 2012. október. 30. 09:56 Gazdaság

Csúcsot döntött a magyar k+f költés tavaly

A 2009-es nagy ugrás után 2010-ben megtorpantak, majd 2011-ben újra érdemben nőttek a kutatás-fejlesztési (k+f) célú költések Magyarországon: tavaly k+f-re folyó áron 336,5 milliárd forintot fordítottak, ami a GDP 1,2 százaléka, s ez - az 1990-es 1,6 százalék mögött - az utóbbi 21 év legjobb eredménye - írta a Napi Gazdaság kedden.

A kutatóhelyek száma 0,6 százalékkal, a k+f célú létszám 2,6 százalékkal bővült, így 2011-ben mintegy 37 ezer kutató és 18,5 ezer kutatási segéd- és egyéb személyzet tevékenykedett a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján. 

A lap megjegyzi, hogy a költésnövekedés elsősorban az uniós források bővülésének eredménye, ami ellensúlyozta az állami források stagnálását. A központi büdzséből e célra fordított összeg ugyanis csak 5 százalékkal, 128 milliárd forintra nőtt. 

Infláció felett, 9 százalékkal (160 milliárd forintra) emelkedtek a vállalkozások k+f ráfordításai, így a cégek finanszírozásban betöltött szerepe 47,5 százalékra nőtt, míg a költségvetésé 38,1 százalékra csökkent (igaz, utóbbi magasabb, mint a 35 százalékos uniós átlag). A külföldről, elsősorban az EU-tól származó k+f források aránya 13,4 százalék (45,3 milliárd forint) volt. 

Az összes k+f ráfordítás 45 százalékát kísérleti fejlesztésekre, 21 százalékát alapkutatásokra költötték. Az ágazatok közül tavaly is a gyógyszergyártásé volt a vezető szerep (49,2 milliárd forint ráfordítással), de a számítógépek és elektronikai optikai termékek, valamint a járműgyártás területén is 15 milliárd forintnál többet költöttek k+f-re - írta a Napi Gazdaság.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.