2011. augusztus. 24. 07:17 MTI Utolsó frissítés: 2011. augusztus. 24. 07:30 Gazdaság

Majdnem 7 milliárdból ártalmatlanítanak dél-dunántúli szeméttelepeket

Hulladéklerakókat rekultiválnak a Dél-Dunántúlon szeptembertől. A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programban összesen 6,9 milliárd forintot költenek a 89 települést érintő munkára.

Az elavult, erősen szennyező lerakók rekultivációjára, köztük 25 teljes felszámolására a környezet védelme okán van szükség – tájékoztatott a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. A programban lefedik a lerakott hulladékot, növényeket ültetnek, és úgynevezett figyelőkutakat alakítanak ki, amelyekkel folyamatosan ellenőrizhetik a környék ivóvízének minőségét.

"Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. Az építkezés a tervek jóváhagyása miatt még várat magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap" – írták az erről szóló közleményben.

Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a Mecsek-Dráva program összesen körülbelül 25 milliárd forintba kerül, és a lerakók rekultivációja mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza.

A jövő őszre befejeződő rekultiváció 100 százalékos, a hulladékgazdálkodási rendszer két évig tartó munkálatai 70 százalékos európai uniós támogatást élveznek.

A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező nagyjából 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, és meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.