2011. június. 29. 15:13 HVG Utolsó frissítés: 2011. június. 29. 14:58 Gazdaság

A javuló inflációs kilátások ára

Kisebb mértékben veszíthet értékéből a forint az idén, mint amit az MNB korábban várt. Ám ennek az az ára, hogy kevesebb új munkahely jöhet létre, és a bérek is szerényebben nőhetnek.

Évi 8 százalékos kamat a legjobb banki ajánlat a kilenc hónapra lekötött betétekre, és úgy tűnik, jó ideig nem is lehet ennél magasabbra számítani. Sűrűbben növekvő kamatok esetén csak rövidebb időre érdemes bebetonozni egy betétet, hogy annak lejárta után a spóroló az időközben megemelt kamattal kösse le a pénzét, most azonban oktalanság lenne így spekulálni. A Reuters hírügynökség június közepi körkérdésére válaszoló 24 bel- és külföldi gazdaságkutató, illetve elemző döntő többsége nem számít a betéti kamatok megállapításánál irányadó, január végétől 6 százalékos jegybanki alapkamat idei megváltoztatására, és a Magyar Nemzeti Bank szakemberei sem kecsegtettek ezzel múlt szerdán publikált jelentésükben.

Orbán Viktor és csapata a tavaly májusi választási győzelmük után kamatcsökkentést követeltek a bankok bankjától. Ehelyett tavaly november és idén január között három, egyenként negyed százalékpontos szigorítás történt, sőt a már Fidesz-delegált tagokkal kibővített monetáris tanács legutóbbi három ülésén sem érkezett egyetlen javaslat sem a kamat csökkentésére.

Hogy melyek a kamatcsökkentés hiányzó feltételei, mitől várható az infláció csökkenése, és mik lehetnek ennek a következményei, arról részletesen olvashatnak a HVG e heti számában.

 

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?