2011. február. 09. 18:42 HVG Utolsó frissítés: 2011. február. 10. 11:47 Gazdaság

Harc a hírügynökségi piacon

A piacot ingyenes híreivel elárasztani tervező MTI-vel az új gazdára lelt Független Hírügynökség megpróbálja felvenni a harcot – írja a HVG e heti száma.

Tarol az állami MTI vagy éppen a magánkézben lévő „kicsik” ideje érkezik el? – ezt találgatják a hírügynökségi piac szereplői. A pezsgést az indította el, hogy a decemberben elfogadott médiatörvény véglegessé tette: az MTI felduzzasztott állami hírgyár lesz a jövőben, majd pedig biztossá vált, hogy február 15-étől a Braun and Partners-cégcsoporthoz kerül az eddig az RTL Klubhoz kötődő Független Hírügynökség. Sokan már a tulajdonváltási terv hírére politikai célú felvásárlást emlegettek, Braun Róbert azonban a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy a lépésnek a médiaipar válságához sokkal több köze van, mint a tavalyi kormányváltáshoz.

„Háromnegyed éve tervezzük a piacra lépést” – mondta a cégcsoport résztulajdonos-vezetője. A technikai megoldás az lesz, hogy egyik alvó cégüket átnevezik Független Hírügynökségnek, ami így cégjogi értelemben nem lesz utódja a hírügynökséget most üzemeltető vállalkozásnak, pusztán a tevékenységet veszi át, s azt is csak részben. Eredetileg zöldmezős beruházásban gondolkodtak, de közben hírét vették, hogy a Fühünek is becézett ügynökség eladó, így lecsaptak rá. Volt ugyanis két vonzereje: a bejáratott neve és az archívum, amely 2004 óta naponta 150 hírrel gyarapszik. Az új Fühü sokban eltér majd a régitől, például nem veszi át az RTL Klubnak dolgozó vidéki videotudósító-hálózatot.

A teljes szöveg a HVG Társadalom rovatában olvasható.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?