2011. február. 01. 14:04 Hírszerző/FH Utolsó frissítés: 2011. február. 01. 13:58 Gazdaság

A főállatorvos enyhített a dioxinbotránnyal kapcsolatos rendeleten

A vidékfejlesztési miniszter korábban a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát rendelte el, ám ezt az unió és a húsos szakma is túl szigorúnak találta.

A vidékfejlesztési miniszter a németországi dioxinbotrány kirobbanása után elrendelte a német sertéshúsok kötelező dioxin vizsgálatát, ezt az érintett vállalkozásoknak saját költségen kellett elvégeztetni. A Magyar Húsiparosok Szövetsége később kérte az erről szóló határozat módosítását, arra hivatkozva, hogy a szigorítás veszélyezteti a vállalkozások létét. Később más uniós tagországokból is bírálták az intézkedést.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott napi szintű konzultációk után bizonyossá vált, hogy a német hatóságok megfelelő hatékonysággal végzik a dioxin-szennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését. Emellett biztosítják a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékek kiszűrését és forgalomba hozatalát.

Mindezek után módosították az országos főállatorvos ezzel kapcsolatos határozatát. Eszerint minden élelmiszer-vállalkozó, aki friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal, tovább-feldolgozási- vagy értékesítési céllal Magyarország területére hoz, ezt köteles a szállítmány várható érkezése előtt két munkanappal bejelenteni az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának. A hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján a kockázatosnak minősített szállítmányból dioxinvizsgálat céljából mintát vehet. A vizsgálatokkal kapcsolatos költségeket az érintett vállalkozónak kell kifizetnie.

A tárca közleménye leszögezi, hogy a magyar hatóság legfontosabb feladata az emberek egészségnek védelme, ezért továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzéseket.
zöldhasú
Hirdetés