2010. március. 24. 07:19 MTI Utolsó frissítés: 2010. március. 24. 07:22 Gazdaság

Hatalmas mennyiségű papírt fogunk gyártani

A 2008-as visszaesés, majd a tavalyi enyhébb növekedés után az idén akár ötven százalékkal is bővülhet a papírszektor termelése, legnagyobb részben a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárának köszönhetően – írja a Napi Gazdaság szerdai számában.

A magyarországi papírgyártás volumene az idén 700-800 ezer tonnára rúghat, ami 120-150 ezer forint tonnánkénti árral számolva mintegy 84 milliárd forintos forgalmat jelent – mondta a lapnak Lele István, a Papíripari Kutatóintézet ügyvezető igazgatója. Az előző évi 525 ezer tonnához képest az osztrák Prinzhorn-csoporthoz tartozó Hamburger Hungária (HH) Kft. 60 milliárd forintos beruházásból elkészült dunaújvárosi gyárának 350 ezres kapacitása hoz bővülést. Ezzel a termelés 90 százalékát a csomagolópapírok teszik ki (beleértve a hullámpapírt is), amelyeknek nagy része újrahasznosított alapanyagból készül. Ennek a szegmensnek az aránya korábban mintegy 75 százalékot tett ki.

A igazgató szerint a gazdasági válság nagymértékben rontotta a cégek jövedelmezőségét is, az alapanyagok ára 5-8 százalék közötti mértékben emelkedett, a késztermékekért a piacon fizetett összeg pedig ilyen mértékben csökkent, ezáltal összességében 15 százalékot érhetett el a profitcsökkenés tavaly. Az alapanyagárak már minden bizonnyal elérték a csúcsot, a termelési kapacitások beindulásával az év vége felé visszaállhatnak a korábbi szintre, a kereslet növekedése pedig a késztermékek értékesítési árában is felfelé irányuló változásokat jelenthet az igazgató szerint.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?