2010. február. 15. 11:15 Utolsó frissítés: 2010. február. 15. 11:38 Gazdaság

Kína tízmilliárd dollárt fektet be Észak-Koreában

Kína mintegy tízmilliárd dollár összértékű észak-koreai beruházásokra készül, nagyrészt politikai célzattal − adta hírül a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A kiszivárogtatott információk szerint néhány kínai állami bank és más multinacionális nagyvállalat közel áll a megállapodáshoz, amely szerint a körülbelül tízmilliárd dollárt elsősorban infrastrukturális beruházásokba, vasútépítésbe, kikötők, továbbá ingatlanok építésébe fektetnék. A befektetés mintegy 60 százalékát várhatóan a kínai bankok adják majd − írja a Yonhap meg nem nevezett, de a kérdésben tájékozott forrásra hivatkozva. A jelek szerint a befektetők és az észak-koreai állami fejlesztési bank közötti megállapodás aláírására várhatóan a jövő hónapban kerül sor.

A beszámoló kitér arra is, hogy a nagy összegű beruházás nem lesz hatással az ország gazdaságának lényegi állapotára, a szegénység visszaszorítására, viszont része lehet abban, hogy Phenjant visszatérítse a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó nagyhatalmi tárgyalásokhoz. A hír egy héttel azt követően kapott nyilvánosságot, hogy Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsong Il azt mondta Peking egyik magas rangú képviselőjének Phenjanban, elkötelezett a Koreai-félsziget atommentessé tétele iránt.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?