2008. szeptember. 04. 13:10 MTI Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 04. 13:00 Gazdaság

A génmanipulátorok oldalára áll az Európai Bizottság új tanulmánya

Az Európai Bizottság tudományos kutatóintézetének frissen elkészült tanulmánya szerint nincs bizonyíték arra, hogy a módosított génszerkezetű (GMO) növényekből készült élelmiszerek ártalmasak lennének az emberi egészségre – értesült a European Voice című hetilap csütörtökön kiadott legfrissebb számában.

Az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli újság úgy tudja: a hivatalosan a jövő héten nyilvánosságra hozandó jelentés szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy következtetéseket vonhassanak le a génmódosított termékek biztonságát illetően. Az elemzés igyekezett a lehető legszélesebb körben figyelembe venni az érintett termékkör rövid- és hosszú távú hatásáról ismert bizonyítékokat.

A tanulmány elkészítését az Európai Parlament rendelte meg, miután a uniós képviselőtestület a tagországok egy jelentős csoportjához hasonlóan úgy ítélte meg, hogy további kutatásokat, elemzéseket kell végezni a termékek egészségre és természetre tett hatásával kapcsolatban.

Az EU-tagországok megoszlanak a GMO-termékek engedélyezését illetően. Egy-egy ilyen határozatnál rendre döntésképtelennek bizonyulnak, így az Európai Bizottságra marad a választás, amely viszont inkább az engedélyezés pártján áll. Magyarország abba az országcsoportba tartozik, amely – főként éppen a hatások csekély tudományos ismeretére hivatkozva - egyelőre kereken elveti a GMO-növények termesztését és kereskedelmét.

A European Voice szerint a tanulmány készítői úgy látják ugyan, hogy az általuk megvizsgált bizonyítékok elegendőek a megbízható következtetések levonásához, de azt is jelezték, hogy zéró kockázat nincsen, és az esetleges hosszú távú hatásokról még valóban kevés az ismeret.

Ez a kutatás ráadásul elsősorban a GMO-k egészségügyi hatásaival foglalkozott, míg a termesztést ellenzők legfontosabb aggodalmai közé tartozik a környezetet érő esetleges károsodás, illetve az mezőgazdasági termővidékekre gyakorolt hatás.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?