Drágulhat a sertéshús
Számítani lehet a sertéshús árának emelésére, a feldolgozók önköltsége már emelkedett, és várhatóan még tovább nő - közölte Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.
Az idei év elején egy kilogramm sertéshúsért 250 forintot adtak a felvásárlók, most pedig már 300 forintot fizetnek érte.
Éder Tamás szerint az átadási árak növekedését az okozza, hogy a feldolgozók költségeit már növelte az év eleji energiaár-emelés, valamint a magasabb munkabérköltség. Emellett megkezdődött az alapanyag árának emelkedése is. Az önköltség 50-70 százalékát az alapanyag ára teszi ki, ezért elkerülhetetlen, hogy az átadási ár is emelkedjen.
A Hússzövetség elnöke hozzátette: az alapanyag-kínálat szűkülésével kell számolni, mert tovább csökken a kocaállomány, az elmúlt év végén, az idei év elején 260 -270 ezer kocát tartottak Magyarországon.
Az idei év elején még mintegy 3,8 millió sertés volt az országban, most a szakértők 3,5 millióra becsülik a sertések számát Magyarországon - mondta Éder Tamás. A sertések számának csökkenése nemcsak Magyarországra, hanem több más uniós tagállamra is jellemző, ezért az olcsó alapanyagot már külföldről sem lehet beszerezni.
Egyúttal a fogyasztás is visszaesett, a Hússzövetséghez tartozó cégek az idei első negyedévben a múlt év hasonló időszakához képest 5 százalékos visszaesést tapasztaltak.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.