2008. március. 17. 09:46 MTI Utolsó frissítés: 2008. március. 17. 09:46 Gazdaság

Gyengébben nyitott a forint

Az euró 260,20/40 forinton állt hétfőn reggel kilenc órakor a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 259,30/35 forinttal.

Az árfolyam 263 forint felett is járt még az európai nyitás előtt, majd a nemzetközi pénzpiacokon a dollárra mért csapást követően fordulatot vett, és erősödött a forint.

Az euró hétfőre virradó éjjel első alkalommal lépte át az 1,59 dolláros árfolyam küszöböt a nemzetközi devizakereskedelemben, a kurzus 1,5907 volt. A dollár a jennel szemben is rekord mélységet ért el 95,74 jenes árfolyamon, míg a múlt hét közepén 103 jenen állt. A svájci frankkal szemben az amerikai deviza megközelítette a 0,97-es szintet. Az elmúlt héten történt meg először, hogy egy dollár kevesebbet ért egy svájci franknál.

A dollár akkor kezdte meg legújabb mélyrepülését, amikor a piacok értesültek arról, hogy a J.P. Morgan megvásárolja a likviditási krízis áldozatául esett Bear Stearns pénzintézetet. A hét folyamán nyilvánosságra kerülő vállalati eredményadatok nyomán további banki veszteség leírásokra számítanak.

Az aggodalmakat nem csitította a Fed 25 bázispontos leszámítolási kamatláb csökkentése sem - mondták kereskedők. Az ázsiai tőzsdéken általános árfolyamvesztés söpört végig.

A dollár árfolyamának alakulása szempontjából a Fed keddi ülése lesz a következő irányadó tényező. A pénzpiaci határidős ügyletekbe 75 bázispontos 2,25 százalékra történő alapkamat csökkentést áraztak már be 100 százalékos valószínűséggel. A 100 bázispontos csökkentésnek 36 százalékos valószínűséget adnak.

A dollárt 164,90/165,00 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben hétfőn reggel. Pénteken délután 165,50/60 forinton állt az árfolyam.

A bankközi forintpiacon továbbra is alacsony, 6,80 százalékos kamaton kötnek O/N finanszírozási üzleteket.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?