2003. június. 17. 13:03 Utolsó frissítés: 2004. november. 22. 12:00 Gazdaság

Százmilliárdos kárt okozhat az idei aszály

Az aszály miatt krízishelyzetben van a gabonatermesztés, állítják mezőgazdasági szakemberek. A vízügyi tárca szerint az idén az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.

Komoly esély van arra, hogy az idén az aszály 100 milliárd forintos közvetlen mezőgazdasági kárt okozzon – közölte Váradi József, a Környezetvédelmi és VízügyiMinisztérium helyettes államtitkára kedden. Meteorológiai előrejelzések szerint idén júniusban az átlagosnál melegebb, átlagosan csapadékos, júliusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, augusztusban pedig átlagos hőmérsékletű és a megszokottnál szárazabb időjárás várható, amely miatt – a helyettes államtitkár szerint - elképzelhető, hogy az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.
Az agrártárca kezdeményezésére a miniszter a jelenlegi helyzetet 2003. április 15-től kezdődően országos aszálynak minősítette, így a mezőgazdasági vízhasználóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük - emlékeztetett Váradi. A helyettes államtitkár szerint ez mintegy 100 millió forint kiesést okozhat a vízügyi célelőirányzat bevételi oldalából.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint is krízishelyzet alakult ki a gabonatermesztésben, mivel az aszály miatt várhatóan jelentősen csökkennek a terméshozamok. A MOSZ országos gabonaválasztmányának budapesti ülésén a szakemberek elmondták: a regionális tapasztalatok alapján őszi búzából várhatóan átlagosan hektáronként 2,8-3 tonna termést lehet majd betakarítani, árpából pedig 2-2,2 tonnát. (MTI)
zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.