Ki gondolná, hogy a sonka, torma, tojás szentháromsága és a süteményhegyek mellé koktélok is passzíthatók. Elég rendhagyóak, még haladó koktélozók is rácsodálkozhatnak, mi kerülhet ki egy profi vegykonyhájáról.
A Cafe the Paris világbajnok mixere a finnek kedvenc vodkájával ötvözte molekuláris koktéljait, amelyeket az északi nép húsvéti szokásai ihlettek. Keresztes Ferenc igazán különleges kreációkat álmodott meg húsvétra.
Fekete gyöngyös vodka shot
• 4 cl Finlandia vodka
• por állagú alga
• tintahal festék
Így készül:
A mixer a vodkában feloldja az algát, és a keveréket kalciumfürdőbe csepegteti. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, a gyöngyöket kikanalazza, és vodkával teli shotos pohárba teszi.
Megjegyzés:
Shot - az olyan ütős (többnyire rétegezett) koktélokat nevezik így, amelyeket kis pohárban, hétköznapi nevén felesben (stampedliben, kupicában) kínálnak.
Narancsos vodkakaviár
• Finlandia vodka
• frissen facsart narancslé
• por állagú alga
• tintahal festék
• szervírozáshoz: japán kanál
• díszítéshez: fekete ribizli
Így készül:
Narancslében feloldja az algát, összekeveri a vodkával, majd a fúziót kalcium fürdőbe teszi egy speciális félgömb kanállal. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, japán kanálra helyezi a kapszulákat. Fekete ribizlivel díszíti a koktélt.
Megjegyzés:
japán kanál - a japán (ázsiai) leveses kanál.
Aranyló mangóhab vodkával
• 4 cl Finlandia vodka
• 10 cl prosecco
• hideg espuma habkötő
• 2 és fél cl mangó püré
• 10 dkg friss mangó
• por állagú alga
• tintahal festék
• díszítéshez: arany mangópehely
Így készül:
Az összeturmixolt alkotókat alkotókat áttszűri a mixer, majd hozzáadja a hideg espuma habkötőt. Ezt követően újra átturmixolja, és a keveréket 2 két órára hűtőbe teszi. Ez idő alatt megkötnek a gyümölcsrostok. Miután lehűlt, habszifonba tölti, és talpas pohárba fújja. Arany mangópehellyel díszíti.
Megjegyzés:
espuma - habos textúra, alkalmazását Ferran Adria vezette be a gasztronómiába.