Piros színével és a formájával mintha csak Valentin napra teremtődött volna az eper. A palacsintát pedig mindenki szereti. Hát még azt, aki ilyen epres-mascarponés desszerttel lepi meg kedvesét.
Most ne tessenek felhorkanni, mi szerint az eper nem éppen egy idénygyümölcs. Valentin napon megengedhetünk magunknak egy kis édes „elvtelenséget”. Pláne, hogy már nálunk is jószerével egész évben kapható import gyümölcs, és ráadásul, ami mostanság jön Spanyolországból, annak még íze is van.
A kedvező éghajlati adottságokkal rendelkező dél-spanyolországi Andalúziából már e hónap elején megérkezett hozzánk a kedvelt, s nem mellesleg afrodiziákumként is számon tartott gyümölcs. S még az is stílusos, hogy egy szép nevű termelőnek, a lepei (Huelva tartomány) Gyönyörű Szűzanya (Nuestra Señora de la Bella) mezőgazdasági társulásnak a terménye.
Mivel Spanyolország a világ második legnagyobb földieper exportőre, egyben gasztronómiai nagyhatalom is (jól ismert, hogy séfjei és éttermei a világranglistákon is vezetnek), ezért stílszerűen egy spanyol epres desszertet választottunk Valentin-napra az ismert gasztrobloger, a Gastronomía & Cía ajánlatából.
Eperrel és mascarponéval töltött palacsinta
Hozzávalók (12 palacsintához):
12,5 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, csipetnyi só.
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg mascarpone sajt, 30 dkg eper, 15 dkg cukor (ízlés szerint), opcionálisan vanília eszencia
Elkészítése:
Tegyük az átszitált lisztet egy tálba, s adjunk hozzá csipetnyi sót. A lisztet púpozzuk fel, s a közepébe kézzel formált lyukba öntsük az enyhén felvert tojást és egy kis tejet. Ezt körkörös mozdulatokkal keverjük össze a vanília eszenciával, s fokozatosan öntsük hozzá a tejet, majd addig kevergessük, amíg könnyű és sima állagú massza nem lesz belőle. Fedjük le a tálat háztartási fóliával, s a palacsinta keveréket/tésztát hűtőszekrényben egy órán át pihentessük. Majd palacsintasütőbe öntött kevéske, kellően átmelegedett vagy felolvadt extra szűz olívaolajban, vagy vajban süssük ki a palacsintákat mindkét oldalukon – kb. fél merőkanálnyit merjünk a palacsintasütőbe a masszából, persze attól függően, mekkora a serpenyő.
A következő lépésben, de akár már előre is elkészíthetjük a tölteléket: a mascarpone sajtot keverjük össze a cukorral krémszerűre, majd tegyük félre. Mossuk meg az epret, szárítsuk meg és csípjük le a szárát, ezután vágjuk kockákra, s néhányat szeletekre. A macarpone krémbe keverjük bele a felkockázott epret.
Tálalás: A mascarpones-eperkockás tölteléket a kiterített palacsintára öntjük, majd feltekerjük vele együtt. A látványosabb megoldás, amikor a tölteléket a palacsintára helyezzük, s csak a felső részét hajtjuk be, míg a legyezőszerűen hagyott (nyitott) felén ingerkedően megmutatkozik a piros-fehér finomság. A felül összehajtott részen pedig lenyűgöző látvány lehet egy szív alakúra faragott, szeletelt eper (ha szerencsénk van, a természet elvégezte valamelyik eperszemünkön a formázást). Végül a palacsintát megszórjuk porcukorral. Ha még mindig nem bírunk magunkkal, akkor vékony csíkban csokoládésziruppal is díszíthetjük a Valentin-napi palacsintát.
A rovat recepttárából: Palacsintatörténet, sós-édes receptek még