Bejgli, kocsonya, halászlé, libamáj, töltött káposzta - úgy tűnik, nincs az a gasztroforradalom, ami képes lenne lesöpörni a magyarok asztaláról ezeket az ételeket. Szerencsére. Ráadásul hagyományosan, háziasan, az újragondolást a fine diningra hagyva. Az élmény kedvéért kihörpintjük kupicából a léesszenciákat, kanalazzuk a szigorúan espumának nevezett habokat, de enni jobban szeretünk.
Nem ülünk éppenséggel kerek évfordulót, de mert így év vége felé úgyis a számvetések ideje van, megnéztük, hogy rovatunk hétesztendős történetében, melyek voltak a legnépszerűbb, legkeresettebb karácsonyi receptek. S mert már előmerészkedtünk vendég-tetszési index alapján top listával, most összeállítottunk egyet az olvasói visszajelzések, a látogatottság - óh, szent kattintás, hála neked - nyomán. Kicsit bele is "lapoztunk".
1. Bejgli
Az első karácsonyunkat a mestercukrász karácsonyi bejglijével tettük emlékezetessé. Ugyan Halász Zoltán gasztrotörténész kutatásaival kicsit romboltuk az illúziót, mi szerint a bejgli, amelyet az osztrák-magyar monarchia édes gyermekének tudunk, kicsit idősebb annál, mint gondolnánk. Kiderült, hogy már a sumérok, egyiptomiak, görögök is csináltak valami ős-hasonlót a halottaiknak útravalóul. Igaz, aztán hosszú szünet következett, míg a karácsonyi asztalokra kerültek a mákkal, dióval töltött tekercsek. Ahogy Augésztéknál is készül azóta, hogy 1870-ben Auguszt Elek cukrászati engedélyt kért első kis budai üzletének megnyitására.Már az ötödik nemzedék süti-tölti a vajas, omlós tésztába a hagyományt, a tudást.
2. Sütikavalkád
A legjobb karácsonyi sütik szám szerint 5+1-en voltak, és az Óperencián innen s túlról érkeztek. Nemzetközivé téve 2008 karácsonyát. Köztük az amcsik kedvence, a Snickerdoodles, a skótok büszkesége, a Shortbread, a német Lebkuchen, az olasz ánizsolajos Pizzele.
3. Kocsonya
Itt kóstoltunk bele igazán először a fergeteges siker ízébe (hat számjeggyel), amit a tökéletes kocsonya hozott.Váncsa Istvánnal alapoztunk, aki szerint a kocsonya az ízek esszenciája, maga a megtestesült zamat, finomság. S mert úgy vélte, hogy a készítéséhez csupa olyan emelkedett tulajdonság szükségeltetik, ami csak a férfiúi szubjektum sajátsága lehet, megfricskáztuk Zilahy Ágnes 1892-es eredeti receptje nyomán egy malacorros-füstölt csülkös, marhafartős "úrinői" recepttel.
4. Korhely hallé és haltöpörtyű
A férfisovinizmust egy következő karácsonyon is le kellett törni. Midőn idéztük Bródy Sándor nem éppen hízelgő véleményét az asszonyok főzőtudományáról:"A hal a férfiak külön kultusza, a szakácsnék vesződsége. Vajjon volt-e már nő, aki halat tudott főzni?" Válaszul megkapta Meződi Alice budai vendéglősné régi-új halétel receptjeit.
5. Kuglóf
A mindenáron való újítás hibás elképzelés, a régi recepteket kell visszahozni, és a mai igényekhez igazítani- szögezte le Varga Gábor cukrász, amikor megosztotta velünk csodás karácsonyi kuglófjának receptjét, virtuálisan kalauzolva műhelyében.
6. Halászlé
Nem gondoltuk, hogy konyhánkban a bölcsek köve, amikor elindultunk a tökéletes halászlé nyomvonalán a Duna-Tisza mentén, de nagykanállal ettük a halászlét. Zárszóként felemlítve, hogy "átkozott a hal a harmadik vízben".
7. Töltött káposzta
Hogy egy 313 éves recept alapján készülő 21. századi tökéletes töltött káposztával lepjük meg a családot, ahhoz karácsony előtt bő egy héttel is ráérünk káposztát kovászolni. Mert azt télen is lehet, akár csak egy radiátor közelében. Közben utána olvashatunk, miként született meg a török szárma és az erdélyi káposztás hús kézfogójából a világ egyik legfinomabb étele.
8. Libamáj
Mindig nagy mesterei voltunk az önbecsapásnak - vágta a képünkbe egy "májas" szakember, aki a Bűvös Szakáccsal karöltve leplezte le a hízott libamáj álcája alatt ránk sózott valódítlanságokat. Azzal riogatva, hogy a karácsonyi kínálat legfeljebb 10 százaléka az, aminek látszik a pultokban. Gondoltuk, vak tyúk is talál szemet, pláne, hogy a remény hal meg utoljára, és csak azért is tökéletes libamájat akartunk , még hozzá hagyományosan, a liba zsírjában sütve.
9. Krémes
Milyen a jó krémes? Semmi esetre sem tojásporból, vanilíás pudingporból, zselatinnal készül. Ellenben nem baj, ha "koszos", mert az apró fekete pontok a krémben az igazi vanilía jelenlétét jelzik. S házilag is lehet tökéletes krémest alkotni. Bónusznak Ruszwurm Elek francia krémes receptjét is mellékeltük.
10. Last minute süti
Gyorssegélynek szántuk gyertyagyújtás előtt, ha mégis bántana a lelkiismeretünk, hogy csak a közértes bejgli kerül a karácsonyi asztalra, mert se időnk, se kedvünk, se semmink nem volt...legfeljebb liszt, cukor, vaj. Ez a 3 hozzávaló elég is 3 perc előkészítéssel egy adag karácsonyi keksz összedobásához, állította egyik kedvenc bloggerünk. Bevált.