Gasztro hvg.hu/ élelmiszer online 2015. december. 03. 14:38

Itt az új szuperétel

Egy kicsit kell moszatolnunk naponta, és akár 120 évig is vidáman eléldegélhetünk. Csak megszokás kérdése, hogy pár gramm algával, hínárral spékeljük a kedvenc pizzánkat, hamburgerünket.

Mindegy, hogy szólítjuk: alga, moszat, hínár – a lényeg, hogy szeressük meg, mert nagy tekintélyű tudósok besorolták a 21. századi szuperételek közé. S nagyon ajánlják, hogy az általunk elfogyasztott, feldolgozott élelmiszereket ilyesmivel gazdagítsuk. Ha például otthon nekiveselkedünk a pizzasütésnek, akkor a liszt 5 százalékát helyettesítsük ilyen magasabb rendű egyszikűvel. Számos fontos tápanyagot tartalmaz. Úgymint jótékony hatású fehérjék, antioxidánsok, ásványi anyagok, élelmi rostok és többszörösen telítetlen zsírsavak – írja a Science Daily. Az algák az ötödik ízként számon tartott umami jelleget hozzák, így azon túl, hogy szuper egészségesek, rafináltan ráerősítenek kulináris élvezeteinkre, s a jóllakottság érzését is elősegítik.

sulinet.hu

Ole G. Mouritsen professzor vezetésével egy dániai biofizikai munkacsoport  jutott arra a következtetésre, hogy a hínár, az algafélék feliratkozhatnak a szuperételek közé, és korunk étrendjének fontos alkotóelemévé válhatnak. „Nehéz meghatározni, hogy fejenként mennyi moszatot kellene elfogyasztani ahhoz, hogy ezeknek a jó tulajdonságaiból részesülni lehessen. Becslésem szerint naponta 5-10 gramm szárított tengeri alga lehet ez a mennyiség" – nyilatkozta Mouritsen profeszor. S ami igazán nagy fegyvertény, szerinte a granulált tengeri moszat egészségesebbé teheti a gyorséttermi ételeket, melyek közül is a pizzához és a hamburgerhez hasonló, szénhidrát alapú kedvenceket érdemes kiemelni. „A feldolgozott élelmiszerekhez hozzáadott algával az ételeket egészségesebbé tehetjük. Sok esetben emellett még ízletesebb ételeket is kaphatunk, és ezek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenthetik" – szögezi le a munkacsoport tanulmánya. 

Könnyen lehet, hogy rászokunk. S úgy járunk az ilyesmivel, mint a "csúnya,de finom sütikkel", a végén még keresni is fogjuk. Amúgy már sok bioboltban kaphatók különféle algakivonatok, algakészítmények. Nem szólva az  ázsiai alapanyagokat árusító élelmiszer-üzletekről, hiszen a japánok például már réges-régen algaevők. Tényleg, ott a kedvenc sushink is, ami aligha képzelhető el alga nélkül.

S hogy milyen rangos sorba került a hínár, alga, moszat superfood/szuperétel? Ott a helye a fekete áfonya, a cékla, a gránátalma, a brokkoli, a goji bogyó, az acai bogyó, a chia mag, a kaukázusi kefír mellett. Ragadozók se aggódjanak, állítólag a vörös pálmamoszat íze kísértetiesen hasonlít a füstölt húsokéhoz, az angolszalonnáéhoz.  

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.