Két hét múlva, december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják a világ legtekintélyesebb tudományos és irodalmi díjának átadási ünnepségét és díszvacsoráját. Az ünnepi menünek mindig nagy szakmai és közönség visszhangja van.
Az ünnepélyes ceremónia első évétől, 1901-től fennmaradtak a díszvacsorák ételsorai, a menükártyákat gasztrotörténeti emléknek tekintik a svédek. Az aktuális menüsort a vacsora napjáig nem hozzák nyilvánosságra, de hogy ki vezeti a konyhát, azt minden évben a december 5-i sajtótájékoztatón jelentik be Stockholmban.
Azt azért lehet tudni, hogy nagy létszámú szakácsteam munkálkodik a menü kivitelezésén. Tavaly például 43-an dolgoztak a konyhán, és 260-an szolgáltak fel. A tervezés tulajdonképpen alig valamivel azután elkezdődik, ahogy lezajlott az adott éves vacsora. Majdnem egy esztendőn keresztül tartanak a próbafőzések, és a próbaevések is! A tesztelők kiléte hétpecsétes titok, mint ahogy őket is szigorú titoktartás kötelezi.
Tavaly Klas Lindberg és Daniel Roos voltak a konyha irányítói. Lindberg nyerte 2012-ben az Év Séfje díjat Svédországban, Daniel Roos elsősorban a desszertek és sütemények nagymestere, saját étterme van a fővárosban. A séfek kreatív tanácsadója egy híres kollegájuk, Gunnar Eriksson volt.