Gasztro -kg- 2015. november. 09. 19:08

Kötetnyi sör

A sörözés divatba jött. Már nem ciki sört inni, sem minőségként beszélni róla. Jelentjük, fel van zárkózva a borkultusz mellé, a gasztronómiában is. A hazai sörirodalom viszont sokkal szerényebb, mint amit a habos ital népszerűsége indokol. A sörforradalom jegyében eltelt utóbbi öt évben, a Házi sörfőzde című kiadványon túl, egyetlen sörös könyv sem jelent meg. Most sikerült szépíteni.

 

Könyv és folyóirat híján maradt a net, a sörblogok száma szinte hónapról hónapra szaporodik. Épp annyira, mint ahogy ma már szinte követhetetlen annak is a száma, hogy hányan, hányféle sört főznek Magyarországon. A most megjelent Vétek György és Rosenstein Róbert jegyezte Sörkönyv ennek ellenére csak szerényen merít a témából. Szerencsére, mert ez a visszafogottság eredményez egy jól kiegyensúlyozott sörészetet, mely igyekszik elkerülni az ismétlések csapdáját, a régebbi hasonló témájú könyvek klasszikus ókortól az újkorig mindent összefoglalni igyekvő törekvéseit. A célt, hogy az USA-ban  kirobbantott sörforradalmat – okait és lefolyását – bemutassák tökéletesen teljesítik és elvezetnek mindazokra a helyekre is, ahova a revolúció Európában is betört. Beleértve kis hazánkat is.

A könyv első felét ezekkel az érdekességekkel tölti meg a szerzőpáros egyik tagja Vétek György, aki amellett, hogy a szép emlékű Maláta című sörirodalmi folyóirat szerkesztője volt, tucatnyi, az élet habos oldalát bemutató könyv születése körül bábáskodott. Rutinja vitathatatlan és az olvasót is magabiztosan segíti eligazodni a sörforradalom gyermekei, a különféle házi-, kézműves-, vándorsörfőzők és a sörféleségek színes, izgalmas és változatos világában.

Kifejezett újdonságnak számít a könyv sörgasztronómiai része, ilyen részletes kalauz a sör jelenlétéről a konyhában, magyar nyelven még nem jelent meg. Hogy a leírt elvek miként működnek a gyakorlatban arról a legendás Rosenstein vendéglő tulajdonos-séfje, Rosenstein Róbert parádés receptjei ­­– Pintér Árpád pompás fotóival – adnak képet. Csatlakozott még a csapathoz Baracskai Angéla is, aki nem más, mint a Michelin csillagos Tanti cukrászséfje. 

   Ha mindez a színes kavalkád még nem lenne elég, Német „Grabovszky” Gábor bartender sörkoktéljai csattanós választ adnak arra a sztereotípiára, hogy a sör nem keverhető más italokkal, mert hogy használhatatlan koktélokhoz. Csak csöndben jegyezzük meg, hogy akár Rosenstein sörrel is ki lehet próbálni, mert már ilyen is van.

Pixeltaster

Az egyetlen „gyengesége” a műnek, hogy akár három önálló, de legalább vaskosabb kötetet is megtölthetett volna a sör barátainak még nagyobb örömére. Mindenesetre az időzítés így is ideális: egy sörbarát számára sem a Mikulás, sem a Jézuska nem hozhatna szebb ajándékot a Corvina kiadó Sörkönyvénél.