Gasztro hvg.hu 2015. október. 06. 19:15

A vad sört kíván

Megkezdődött a vadászidény, de a gasztronauták ilyen tájt leginkább a vadételekre „lőnek”. A sörgasztronómus is készült: megmondja, hogy a vad fogásokat, milyen típusú sörrel javasolt párosítani.

 

Attól, hogy vége a nyárnak, még nincs vége a sörszezonnak. Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk a sör és étel párokról. A Sör mi több szakértője, Vásárhelyi István bátran kínál vadételekhez is tökéletesen harmonizáló söröket, hiszen a sokféle világos és sötét habos ital minden íz-árnyalatot megmutat, és kellemesen frissítő vagy éppen telt kerek ízekkel örvendeztethet meg az asztalnál. Érdemes kísérletezni.  

sormitobb.hu

Ha vaddisznó, akkor barna sör

Az őszi szezonban cseréljük le a paprikás alapú marhapörköltet egy jóféle vaddisznólapockából készült vadpörköltre. Ne csak paprikásan, hanem valódi vadpörköltként bőséges hagymával, szilva- vagy más sötét bogyóból főzött lekvárral és borókabogyóval, főzés közben gazdagon megöntözve barna sörrel készítsük el. Hozzá a félbarna-barna nehéz angol sörök, az ún. ESB-k (Extra Special Bitter) illenek a leginkább. Ezek melaszos édeskés malátája, karakteres komlózása és erdei bogyós (csipke, málna, szeder, som) ízei ellenállhatatlan párost adhatnak a rostban gazdag vaddisznóhússal és felerősítik-kiegészítik a pörkölt édeskés sörös szaftjának nagyszerű zamatát.

A szarvas baksört érdemel

Egy sovány szarvascombból vagy szarvas-steakből készült sültből sokáig emlékezetes főfogás lehet. Mogyoróval, vagy édes gyümölcsökkel készült fűszeres mártással elegáns és lenyűgöző étel. Hogy megkoronázzuk, kínáljunk hozzá világos, édes, komlóktól illatos baksört vagy nehéz, akár 9-12%-os rézszínű, karamellesen malátás skót (wee heavy) vagy whiskys hordóban érlelt amerikai strong ale-t.

sormitobb.hu

Belga sört a nyúl mellé

A nyúlhús szinte bármilyen körettel ínycsiklandó étel. Különösen finom zöldséges, fűszeres raguval, vagy vadasmártással, zsemlegombóccal, melyhez a tartalmas belga sörök illenek a leginkább. Az ízesítéstől és a körettől függően egy sötét belga ale (dubbel), vagy egy gyümölcsös, édeskés, magas alkoholtartalmú belga ale (tripel) is remek választás egy könnyű nyúlcombhoz vagy egy zamatos, kemencében sült nyúlgerinchez.

 

 

 

 

 

 

 

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 06. 19:30

„Nem tudtam, mi a baj velem” – sok nő számára jött el a megváltás azzal, hogy kiderült, az ADHD nem válogat a nemek között

Bár úgy tűnhet, hirtelen mindenki figyelemzavarral küzd, a nők a valóságban gyakran aluldiagnosztizáltak és -kezeltek, ha ADHD-ról van szó. Ennek rengeteg oka van, az egyik az, hogy esetükben a tünetek radar alatt maradnak, ők pedig csendben szenvednek, és igyekeznek megküzdeni az elvárásokkal, amelyek az iskolában, majd a munkahelyen, illetve családban nehezednek rájuk.