Míg az ország Buda várában ünnepli a bort, addig a szekszárdiak a saját városukban, a Béla király téren is fesztiváloznak. Hagyományosan mindig szeptember harmadik hétvégéjén: Szekszárdi Szüreti Napok.
A szeptember 17-én kezdődő szüreti fesztivál négy napja alatt a borvidék 41 picészete kínálja válogatott borait a Borudvarban: kiváló alkalom ez a kóstolásra, legyen szó az Év Bortermelőiről, Vida Péterről és Dúzsi Tamásról, vagy olyan tekintélyes termelőkről, mint Mészáros Pál, Heimann Zoltán, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, az újgenerációs Lajvérről vagy Bodriról, és a borvidéket meghatározó többi pincéről. Egyre több termelő bora kerül az új Szekszárd-palackba – érdemes megkóstolni ezeket a kadarkákat, kékfrankosokat , bikavéreket, mert a szándék szerint ezek a borok hűen képviselik a jellegzetes szekszárdi fajtákat és termőterületeket. A borokhoz a helybeli éttermek kínálnak tájjellegű ételeket.
A fesztivál leglátványosabb programja a szombat délutáni szüreti felvonulás; a menetben megjelennek a szüreti hagyományok, színpompás népviseletek, néptáncegyüttesek is. A felvonulás után választják meg a Béla király téri színpadon a Szüret Táncos Párját , akik a következő évben a rendezvény arcai lesznek.
A Borudvaron kívül is számos érdekes program várja a látogatókat: hagyományőrző kézműves vásár, boroscímke-, fotó- és autókiállítás, borszeminárium, borrendi avatás, és esti koncertek többek között a Csík zenekarral, Rúzsa Magdival, a Kiscsillaggal.
Megjegyzés: a 24. Budavári Borfesztiválon szeptember 9-13. között az Oroszlános udvar Szekszárdi Pincesorán 11 termelő borait kóstolhatják az érdeklődők ( Lajvér, Takler, Szeleshát, Bodri, Ferger-Módos, Tüske, Eszterbauer, Schieber, Dúzsi, Fekete, Mészáros).