A túlérett paradicsommal könnyen befürödhetünk a konyhában, de van amikor ez a cél. Az utcán. Mint ahogy a spanyolországi Bunolban minden augusztus utolsó szerdáján.
A Tomatina fesztiválra az idén is több tízezren érkeztek a világ 96 országából a Valencia melletti kisvárosba, hogy részesei lehessenek az elhíresült össznépi paradicsomcsatának, amit hagyományosan augusztus utolsó szerdáján tartanak.
Ám a szigorú városatyák már második éve 22 ezer főben limitálják a paradicsomos hadviselők számát.Több embert nem engednek az utcákra. Ráadásul nem is a résztvevők kapnak zsoldot, hanem éppenséggel ők fizetnek fejenként 10 eurót, hogy dobálózhassanak a paradicsommal.
A környékbeli gazdák hat nyitott kamionra pakolják - az egyébként a piacon már nem kurrens- túlérett paradicsomjaikat, a jókora járművek egymást követve gurulnak. A kocsikról lapátolják a paradicsomot az emberek közé, akik pillanatok alatt bokáig gázolnak a vörös lében, aztán egy órán keresztül veszett boldogan hajigálják egymást. Az idén 150 tonnányi paradicsommal zajlott a vidám csata.

Állitólag a paradicsomdarabok több mint két méter magasan beborítják a környező házfalakat is, így több helyen a tulajdonosok műanyagfóliákkal borítják be az épületek utcafrontját, különben vakargathatnák a következő fesztiválig.
A Tomatina éppen 70 éves, de örökifjúnak bizonyul: hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, történt, hogy egy tüntetés alkalmával pont akkor szabadultak el az indulatok, amikor a demonstrálók egy zöldséges előtt haladtak el, és a kézre eső paradicsomokat kezdték dobálni. A tüntetésből fieszta lett, egy évvel később már direkt ismételték meg otthonról hozott paradicsomokkal a csatát. Annak ellenére, hogy a rendőrség betiltotta, minden évben ugyanazon a napon megismétlődött a dolog, így 1959-ben a hatóság is megadta magát, onnantól hivatalos esemény a fesztiválnaptárban.
Ráadásul - a nők tudják - a paradicsom pakolás igen jót tesz a bőrnek. Állitólag Éva almája sem volt más, mint paradicsom. Évával vissza is térhetünk a konyhába. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlérett a paradicsom, és főzzünk egy kicsit csatározás helyett, tökéletes paradicsomos fogásokat.