Rózsaszínben a világ, csak jó lehet. Pláne kortyonként. Az egyik amerikai online magazin megforgatta a földgömböt, és tíz különböző helyről, tíz nem mindennapi italt toplistázott. Köztük egy magyart is.
Cider, szaké, vermut, és persze borok rózsaszínben, utóbbiak mi mások is lehetnének, mint rozék. S akkor már lehet is nagyobb tétben fogadni, ugyan melyik magyar termelő bora kerülhetett a megfizethetú áru, mégis különleges élvezetet nyújtó, főleg nyárra ajánlott italok tízes listájába.
Amint arról a Vendéglátás magazin beszámol, az amerikai Eater.com összegyűjtött tíz, formabontó rózsaszín italt a világ minden tájáról. S köztük ott van a mi rozé királyunk - az amcsik szerint a leghíresebb magyar rozé producer - Dúzsi Tamás 2014-es Kékfrankos rozéja. A 16 dolláros bor szép ajánlást kapott: " Könnyű és frissítő, elegáns és könnyen iható, ez a bor illatra grépfrútot és bogyós gyümölcsöket idéz, ízében viszont megjelenik az eper és a rózsaszirmok.”
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/16c5cecc-cdc1-4319-943e-70d8747821c4.jpg)
A listában ott van Bordeaux-ból a Lillet Rose, a Loire völgyéből a Domaine Pascal Pibaleau La Perlette. A kaliforniai Sonomát a megtévesztő nevű Matthiasson White vermut képviseli, ami valójában rózsaszín-narancs "pettyes" ital. Az olaszok válogatott piedmonti aperitívója viszont a Cocchi Rosa Americano. Japánból egy rózsaszín rizsital, a Dewatsuru Brewery Sakura Emaki lett a befutó. A spanyolokat az Ameztoi Rubentis, a Txakolina frissítő bubisa képviseli. A tízes lista tételei jellemzően 15-33 dollár közötti áron érhetők el. Kivétel alsó hangon a sommerville-i (USA) Bantam Rajo, ami egy 8 dolláros, félszáraz alma-meggy cider. A csúcson pedig árban messze a többiek felett az organikus Laurent Cazettes, ami a franciaországi Midi-Pyrenées vadcseresznyéjéből készülő likőr/édes bor, s a legjobb években sem palackoznak le ezernél többet belőle.