Végre tiszta erőből tombol a tavasz, a szikrázó napsütés ébresztgeti a kedvünket, rajtunk mégis levertség lesz úrrá. Mi ez? Nem lehet, hogy ez még mindig a téli fáradtság. Pedig, igen. De ha tudjuk milyen ételek, italok tölthetik fel kimerült energiaraktárunkat, akkor gyorsan átlendülhetünk a tavaszba, ami mindjárt nyár lesz.
A jelenséget főleg a téli fényhiány okozza, ami jelentősen megcsappantja vitamin- és energiatartalékainkat. S erre még ilyenkor is emlékszik a szervezetünk. Nem szólva arról, hogy még azok is, akik tudatosan ügyelnek az étkezésre, a téli hónapokban, de még a hűvösebb tavaszi hetekben is a zsírosabb, kicsit nehezebb ételek „áldozatai” lesznek. Gondoljunk csak bele, hogy még a húsvét is milyen húzós traktákkal járt. A szervezet is komolyabb kihívásoknak van kitéve a hirtelen fény-és hőmérséklet változáskor, a nappalok és éjszakák közötti nagyobb hőmérséklet ingadozáskor. Anyagcserénk is „ellustult”, a bevitt vitaminok és ásványi anyagok nehezebben szívódnak fel.
ENERGIÁT ADÓ ÉTELEK ÉS ITALOK A KONYHÁBÓL:
- Amit érdemes megtartanunk a mindenkori étrendünkben, az a savanyú káposzta. Magas C-vitamin tartalma mellett a bélflórát is rendbe rakja.
- Mindenféle friss csíra kiváló választás. A magas klorofill tartalmú zöld levelek és a belőlük préselt italok csodára képesek. Ilyen a spirulina, az alga, a búzafű, a napraforgó csíra, a vízitorma, a spenót és a sóska is. Jól tesszük, ha gyakran készítünk madársalátából és rukkolából, friss zöldekből vegyes salátákat, lehetőleg olívaolajjal, citrommal.
- A banán, bár energiatartalma magas, de hosszú időre eltelít, és sok hasznos ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Érdemes a prímőrök mellett ezt a gyümölcsöt is megtartani a napi étrendben.
- A manapság oly divatos smoothie-k otthon , friss alapanyagból elkészítve valóságos energiabombák.
- Jól tesszük, ha nassolásként édesség helyett különböző natúr - pirított, de nem sózott -olajos magvakat rágcsálunk Szinte mindegyiknek magas a magnézium tartalma, amire ilyenkor a szervezetünknek nagy szüksége van. A salátákat is érdemes megszórni magvakkal.
- Igyunk gyógyteákat bőséggel, akár napi 1,5-2 litert.
RECEPTEK
RUKKOLA SALÁTA EPERREL, FETA SAJTTAL
Hozzávalók:
20 dkg friss rukkola
12 szem mag nélküli olívabogyó, felkarikázva
15 dkg eper
7 dkg feta sajt
Az öntethez:
1 evőkanál dijoni mustár
fél narancs frissen facsart leve
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A rukkolát átválogatjuk, megmossuk, és egy nagyobb salátástálba halmozzuk. Az epreket félbevágjuk, és az olívabogyóval együtt hozzáadjuk a rukkolához.
Az öntet hozzávalóit egy csavaros fedelű üvegbe tesszük, és összerázzuk, majd ráöntjük a salátára, óvatosan összeforgatjuk. A tetejére feta sajtot morzsolunk, úgy tálaljuk. Tipp: kockázhatunk bele avokadót is.
SAVANYÚ KÁPOSZTA SALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 nagyobb, édeskésebb alma, meghámozva, apró kockára vágva
1 közepes fej lilahagyma, apró kockára vágva (lehet újhagyma is)
1 szál sárgarépa, lereszelve
Az öntethez:
1 evőkanál reszelt torma
2 dl majonéz
1 teáskanál cukor
só, bors
Elkészítés:
A káposztát összevágjuk kisebb darabokra, egy nagyobb tálba tesszük, belekeverjük a többi hozzávalót is.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd ráöntjük a salátára és összeforgatjuk. Legalább 2-3 órát hűtőben érleljük.
FRISSÍTŐ VITAMINTURMIX
Hozzávalók:
2,5 dl joghurt
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál apróra vágott kapor
2 evőkanál búzacsíra (vagy más zöldségcsíra)
csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze, hagyjuk pár percet állni és máris fogyasztható. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
TURBÓ SMOOTHIE
Ettől az istenien finom smoothie-tól egész nap jó formában leszünk.
Hozzávalók:
1,2 dl frissen préselt sárgarépalé
1,2 dl frissen préselt almalé
1 kis pohár joghurt
1 teáskanál gyömbér
egy fél banán, karikára vágva
10 dkg eper, megtisztítva, félbe vágva
pár csepp citromlé
1 csipet fahéj
Elkészítés:
Az összetevőket egyszerre turmixoljuk össze, egy kicsit hűtsük be fogyasztás előtt. Ha lusták vagyunk külön-külön alma- és sárgarépa levet préselni, vagy nincs is mivel, akkor reszeljük le a gyümölcsöt és zöldséget, ezért nem fog felírni egy egészség-rendőr sem..