Gasztro Haulitus Anikó 2015. április. 27. 13:36

Turbózzuk fel magunkat a konyhában – recept

Végre tiszta erőből tombol a tavasz, a szikrázó napsütés ébresztgeti a kedvünket, rajtunk mégis levertség lesz úrrá. Mi ez? Nem lehet, hogy ez még mindig a téli fáradtság. Pedig, igen. De ha tudjuk milyen ételek, italok tölthetik fel kimerült energiaraktárunkat, akkor gyorsan átlendülhetünk a tavaszba, ami mindjárt nyár lesz.

A jelenséget főleg a téli fényhiány okozza, ami jelentősen megcsappantja vitamin- és energiatartalékainkat. S erre még ilyenkor is emlékszik  a szervezetünk. Nem szólva arról, hogy még azok is, akik tudatosan ügyelnek az étkezésre, a téli hónapokban, de még a hűvösebb tavaszi hetekben is a  zsírosabb, kicsit nehezebb ételek „áldozatai” lesznek. Gondoljunk csak bele, hogy még a húsvét is milyen húzós traktákkal járt. A szervezet is komolyabb kihívásoknak van kitéve a hirtelen fény-és hőmérséklet változáskor, a nappalok és éjszakák közötti nagyobb hőmérséklet ingadozáskor. Anyagcserénk is „ellustult”, a bevitt vitaminok és ásványi anyagok nehezebben szívódnak fel.

 ENERGIÁT ADÓ ÉTELEK ÉS ITALOK A KONYHÁBÓL:

-          Amit érdemes megtartanunk a mindenkori étrendünkben, az a savanyú káposzta. Magas C-vitamin tartalma mellett a bélflórát is rendbe rakja.

-          Mindenféle friss csíra kiváló választás. A magas klorofill tartalmú zöld levelek és a belőlük préselt italok csodára képesek. Ilyen a spirulina, az alga, a búzafű, a napraforgó csíra, a vízitorma, a spenót és a sóska is. Jól tesszük, ha gyakran készítünk madársalátából és rukkolából, friss zöldekből vegyes salátákat, lehetőleg olívaolajjal, citrommal.  

-          A banán, bár energiatartalma magas, de hosszú időre eltelít, és sok hasznos ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Érdemes a prímőrök mellett ezt a gyümölcsöt is megtartani a napi étrendben.

-          A manapság oly divatos smoothie-k  otthon , friss alapanyagból elkészítve valóságos energiabombák.

-          Jól tesszük, ha nassolásként édesség helyett különböző natúr  - pirított, de nem sózott -olajos magvakat rágcsálunk Szinte mindegyiknek magas a magnézium tartalma, amire ilyenkor a szervezetünknek nagy szüksége van. A salátákat is érdemes megszórni magvakkal.

-          Igyunk gyógyteákat bőséggel, akár napi 1,5-2 litert.

 RECEPTEK

H.A.

RUKKOLA SALÁTA EPERREL, FETA SAJTTAL

Hozzávalók:

20 dkg friss rukkola

12 szem mag nélküli olívabogyó, felkarikázva

15 dkg eper

7 dkg feta sajt

 

Az öntethez:

1 evőkanál dijoni mustár

fél narancs frissen facsart leve

1 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A rukkolát átválogatjuk, megmossuk, és egy nagyobb salátástálba halmozzuk. Az epreket félbevágjuk, és az olívabogyóval együtt hozzáadjuk a rukkolához.

Az öntet hozzávalóit egy csavaros fedelű üvegbe tesszük, és összerázzuk, majd ráöntjük a salátára, óvatosan összeforgatjuk. A tetejére feta sajtot morzsolunk, úgy tálaljuk. Tipp: kockázhatunk bele avokadót is.

 

vecseshirek.hu

SAVANYÚ KÁPOSZTA SALÁTA

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta

1 nagyobb, édeskésebb alma, meghámozva, apró kockára vágva

1 közepes fej lilahagyma, apró kockára vágva (lehet újhagyma is)

1 szál sárgarépa, lereszelve

Az öntethez:

1 evőkanál reszelt torma

2 dl majonéz

1 teáskanál cukor

só, bors

 

Elkészítés:

A káposztát összevágjuk kisebb darabokra, egy nagyobb tálba tesszük, belekeverjük a többi hozzávalót is.

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd ráöntjük a salátára és összeforgatjuk. Legalább 2-3 órát hűtőben érleljük.

 

Gy.Zs.

FRISSÍTŐ VITAMINTURMIX

Hozzávalók:

2,5 dl  joghurt

1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

1 evőkanál apróra vágott kapor

2 evőkanál búzacsíra (vagy más zöldségcsíra)

csipet só

 

Elkészítés:

A hozzávalókat keverjük össze, hagyjuk pár percet állni és máris fogyasztható. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  

MTI / Máthé Zoltán

TURBÓ SMOOTHIE

Ettől az istenien finom smoothie-tól egész nap jó formában leszünk.

Hozzávalók:

1,2 dl frissen préselt sárgarépalé

1,2 dl frissen préselt almalé

1 kis pohár joghurt

1 teáskanál gyömbér

egy fél banán, karikára vágva

10 dkg eper, megtisztítva, félbe vágva

pár csepp citromlé

1 csipet fahéj

 Elkészítés:

Az összetevőket egyszerre turmixoljuk össze, egy kicsit hűtsük be fogyasztás előtt. Ha lusták vagyunk külön-külön alma- és sárgarépa levet préselni, vagy nincs is mivel, akkor reszeljük le a gyümölcsöt és zöldséget, ezért nem fog felírni egy egészség-rendőr sem.. 

 

 

 

 

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.