Aki kiheverte a Torkos Csütörtököt, és nem fogyózik, nem böjtöl, nem tavaszi méregtelenít, az már készülhet is a következő nagy éttermi menetelésre, ami viszont nem egy napig, hanem egy teljes héten át tart. Országszerte több mint százhúsz vendéglátóhely kínálja kedvezményesen menüit március 16. és 22. között a VIII. Országos Étterem Héten.
A DiningCity nemzetközi étteremajánló márciusban már nyolcadszor szervezi meg az Országos Étterem Hetet Magyarországon. Aki előzetesen asztalt foglal a weboldalukon, minőségi, háromfogásos ebéd- vagy vacsoramenüt fogyaszthat alapállásból 3300 forintos forintos áron az akcióban résztvevő budapesti vagy vidéki éttermekben. Az idei újdonság viszont valamivel többe kerül:csúcskategóriájú éttermek prémium menüket kínálnak 4900 forintért. Utóbbiban az éttermek kb. 20 százaléka, míg a többi továbbra is a 3300 forintos kategóriában indul.
Az éttermek általában 3-4 féle előételből, főételből és desszertből állítják össze az erre a hétre kínált menüiket. A regisztrált helyek között ezúttal is jó néhány olyat találunk, amely szerepel „Az 50 legjobb magyar étterem” listáján, illetve rangos hazai elismeréssel, vagy éppenséggel Michelin ajánlással bír. De a program szervezői eleve csak minőségi felső-és középkategóriás éttermek jelentkezését fogadják el.
Érdemes szemezgetni a listából. Csak néhány példát említenénk. A több mint 100 budapesti hely között ott találjuk a Corinthia Hotel Rickshaw éttermét, a Continental ARAZ éttermét, a Sofitelből a Páris Budapestet, a Meridienből a Le Bourbon-t; az olyan klasszikusokat, mint a Gundel, a Remíz, a Fülemüle, a Krizia. Persze igazoltak a "fiatalok" is, lásd KIOSK, nU,Eiffel bisztró; és vonul a nemzetek konyhája, többek között a Hanoi, a Fuji, az Aragvi. A 25 vidéki étterem között pedig olyan emblematikus helyeket találunk, mint például a balatonszemesi Kistücsök, a debreceni IKON, a gödöllői Solier, a székesfehérvári 67, az egri Zsálya.
Az Országos Étterem Héten résztvevő éttermekben személyesen vagy telefonon nem lehet asztalt foglalni, ez csak a program weboldalán lehetséges. A rendszer regisztrálja az online foglalásokat,és a vendégek azonnali visszaigazolást kapnak e-mailben a foglalás sikerességéről.
Hogy az idei első éttermi hét mennyire lesz sikeres, még nem tudni, de azt igen, hogy tavaly ősszel már 23 000-en látogattak el a résztvevő éttermek valamelyikébe. S elég magas volt azoknak a száma, akik az egy hetes program lehetőségét kihasználva több helyet is kipróbáltak.