Gasztro Marton Levente 2015. február. 21. 17:37

Tökéletes répatorta pehelysúlyban - recept

A répa olyan zöldség, amit gyümölccsé konvertálhatunk, hogy aztán valami barnásvörös, karamell-beütésű édességet kapjunk. Ami évek óta a legmenőbb megnyilvánulása, az éppenséggel a répatorta. Megvolt már nekünk is, de ez a mostani más: olyannyira pehelysúlyú, hogy nehezéket kell tenni rá, nehogy elszálljon. A könnyed gyönyör már-már elviselhetetlen.

 

E sorok írójának volt szerencséje többször is répatortákhoz, de azok jobbára szerencsétlenséggé fajultak a kóstolgatás során olyan tömörek, nehezek voltak. Az egyetlen igazán tökéletes élmény  a liechtensteini Vaduz aprócska cukrászdájához kötődik, ahol kékre ondolált hajú alpesi matrónák társaságában szolgálták fel azt a répatortát, amelynek gyönyörfaktora meghaladta a Matterhorn magasságát. Ez persze nem azt jelenti, hogy a világon a vaduziak tudják a legjobb répatortát készíteni, mert ez vastagon gasztrosznobéria lenne. De az tény, hogy a liechtensteiniek az adóparadicsom mellett réptatorta-paradicsomot is képesek működtetni. Márpedig ez elismerésre méltó dolog. Mindkettő, de az utóbbi különösen.
Azt a receptet természetesen nem sikerült megszerezni, de több mérsékelt sikerű próbálkozás után megszületett egy olyan variáció, amely kiáltó hasonlatosságot mutat a vaduzi emlékekkel. S hogy véletlenül se vádolhassanak plágiummal, direkt szögletes formában sütjük, és a végén felkockázzuk.

A titok egyik nyitja, hogy a répa mennyiségét nem kell túldimenzionálni, mert a legtöbb répatorta hetvenkedik a répa dús alkalmazásával, s ettől az eredmény sokszor nem desszertre, hanem egy édes vega köretre emlékeztet. A másik nyitja, hogy elhagytuk az ilyenkor sűrűn előírt barnacukrot vagy demerara cukrot. A szimpla kristálycukor nem olyan előkelő, viszont könnyebb lesz vele a tészta, meg a süti fogyasztása. A harmadik nyitja az, hogy a répát a lehető legfinomabb reszelőn kell lereszelni, hogy szinte teljesen beleolvadjon a tésztába, magát ne mutassa, csupán az íze galopozzon a szánkban. Az a bizonyos karamelles  íz.

M.L.

Hozzávalók:

25 dkg liszt

2 teáskanál sütőpor

2 teáskanál fahéj

2,5 dl semleges ízű olaj (pl. napraforgómag-olaj)

25 kristálycukor

30 dkg finomra reszelt sárgarépa

3 tojás

csipetnyi só

porcukor meghinteni

 Elkészítés:

1. Kell nekünk egy kis téglalap alakú forma ( 20x35 cm), meg egy 180 fokra előmelegített sütő. Nem vagyok az a kibélelős típus, mert többnyire nincs rá szükség, csak a sütőpapírgyártók sújkolnak mást, de most a forma aljára érdemes sütőpapírt tenni, mert az ilyen laposdad süteményeket így könnyebb kifordítani, ráadásul lassabban hűlnek ki, amellyel elekerülhető a szalonnásodás. A méretre vágott sütőpapírt néhány vajpöttyel rögzítjük a forma aljához.

2. Az olajat, cukrot, tojásokat kézi mixerrel jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport, fahéjat, és megpöccintjük a sóval. Belekeverjük a tojásos mixtúrába, tökéletesen simára dolgozzuk. Utoljára keverjük bele a reszelt répát.

3. A formába töltjük, és kb. 50 percig sütjük. Tűpróba után tegyük sütemányrácsra 5-6 percig, majd óvatosan borítsuk ki belőle. Ha kihűlt, havazzuk be porcukorral, vágjuk kockákra, vagy ahogy tetszik.

 Nem az alakján múlik a répatortasága. Különben is elég lehangoló lenne egyszerűen csak répás süteménynek hívni. Mézes tea vagy caffé latte mellett igen alkalmas  a tavaszváró mélázásra.


 

 

 

 

 

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.