A cabernet franc a világ szinte összes szőlőtermő táján megél, és borházasításokban általánosan elterjedt. Mégis fajtatiszta borként kevés helyen ad kiemelkedő minőséget. Éppenséggel Franciaországban a Loire mentén, és nálunk Villányban.
A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás megtestesülése. A fajtajelleg mellett „magához engedi” a borászt is, hagyja érvényesülni egyéniségét. A Villányi borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a cabernet franc-ból készült bort - premium és super premium minőségben - immáron Villányi Franc -nak nevezik. A borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással szüretelt szőlőből (25-50 hl/ ha) származnak, átlagban közel 2 évet töltöttek hordóban, és több mint 1 évvel ezelőtt kerültek palackba.

A Villányi borvidék eredetvédelmi szabályozását a napokban hagyja jóvá az illetékes szaktárca. A közelgő, március eleji, háromnapos VinCE Budapest két standján közösen mutatkozik be a borvidék 19 pincészete. A termőtáj büszkeségét, a hivatalosan is Villányi Franc - nak nevezett zászlósborukat kóstoltatják a borbarátokkal ( pld.Bock, Gere, Günzer, Heumann, Jekl, Malatinszky, Polgár, Sauska, Vinatus, Vylyan és mások). A palackokon pedig ezután már mindig megjelenik a kiérdemelt név és logo is.