Magyarország főzdéi immáron ötödszörre készítik el közösen az Év pálinkáját, ezúttal almából. A különleges házasítást tavasszal, a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg először a közönség.
A Budapesti Pálinkafesztiválon 2010 óta bizonyítják a főzőmesterek, hogy a párlatok házasítása nem csak a whiskynél és a konyaknál, de a pálinkánál is tökéletes harmóniát eredményez. A repertoárban idáig a szilva, a barack, a meggy, legutóbb pedig a körte szerepelt. A következő főszereplő az alma lesz.
A főzdék ötödik alkalommal nevezhettek tételeikkel az Év pálinkájába házasításba. Főzőmestereik pedig helyet kaptak a szakmai zsűriben, amelyik a minap az Akvárium Klubban megtartott vakkóstoláson16 beküldött tétel közül kilencet értékelt arany- és ezüstéremre. Így a Brill, a Csalló, a Cruxx, a Gyulai, a Harmatrázó,a Márton és Lányai, a Nobilis, a Schiszler és a Zimek almapálinkákból készül az egyedi házasítás.
A következő lépés a tételek összekóstolása, a szakértők kiválasztják a "kilencekből" a legszebb, de nem kirívó tulajdonságokkal rendelkező párlatot, mely a házasítás gerincét adja, majd a többi tétellel adják hozzá a különböző karaktereket. A Rézangyal blendmestere még az idén összeállítja a házasítást, hogy legyen ideje összeérni a tavaszi bemutatkozásra. Az egyedi pálinkából mindössze 1500 sorszámozott palackot töltenek le.