Gasztro hvg.hu 2014. november. 13. 19:38

Hét elején harangszóra maradékot eszünk

Pizza, sült krumpli, gyros, rántott sajt. Lehet mondani, nagyon is magyaros ételek. Hétköznap ebből tömünk magunkba a legtöbbet. A desszertfront éléről elmozdíthatatlan a somlói galuska és a palacsinta.

Igaz, a fenti toplista az egyre népszerűbb online ételrendeléseket reprezentálja, és főleg a fővárosiak körében. De azért gasztro forradalom jeligére több mint elgondolkodtató, hogy például egy lazacrendelésre maximum annyit lehet mondani, manapság már nem ritka, „feltörekvőben” van. S hogy mennyit költünk átlagosan egy-egy rendeléskor? Nem is keveset: 2300 forintot.   

A közel 420 étteremmel kapcsolatban álló  foodpanda   elemzése jól mutatja, hogy egyre többet rendelünk a weben keresztül, ám a  menü  összeállításánál az egészséges ételek, enyhén szólva,  még mindig nem túl népszerűek. Ha változatosságra vágyunk, akkor legfeljebb egy kis kínait, ázsiait rendelünk.

Aréna 2000

Mindezt leginkább hétköznap a 11-12, és a 18-20 óra közötti időszakban. A hét első napjaiban általában a hétvégén készített ételeket és a maradékokat fogyasztjuk, de szerdán már jelentős mértékben megugranak az online rendelések. Az sem mindegy, milyen az időjárás, nem csodálkoznánk, ha kiderülne, az online ételkiszállítók külön meterológiai megfigyelőket alkalmaznak. A tapasztalatok szerint a rossz idő és a hideg egyértelműen megugrasztja a rendeléseket, bár az idén éppen úgy néz ki, hogy az enyhe és száraz ősz felülmúlta  a nyári forgalmi rekordot. Talán, mert igazából elmaradt a nyár…

Az online ételrendelési szolgáltatás egyelőre a fővárosban a legnépszerűbb. A rendelések több mint 80 százaléka a cég közel 200 budapesti partnerétteremének valamelyikéhez érkezik. A megrendelések számát és értékét tekintve a rangsorban olyan egyetemi városok következnek, mint Debrecen, Pécs, Szeged és Miskolc, azonban az átlagos rendelési érték a vidéki városokban jellemzően alacsonyabb.