Ister-Granum EGTC. Elég rejtélyesen hangzik. Az talán már valamivel többet mond: termelői közösség a magyar-szlovák határ mentén. Most közös kiadványban mutatják be értékeiket.
Az Ister-Granum EGTC az Európai Unió második, határon túli együttműködési csoportosulásaként jött létre 2008-ban, mára 82 taggal számol helyi termékhálózata, ami afféle összekötőkapocs a szlovák-magyar határ mentén álló települések között (1806 négyzetkilométernyi terület, több mint 170 ezer lakos). Esztergom, Nagymaros, Pilismarót, Nagybörzsöny, Kesztölc, Karva, Kéménd, Szőgyén - így már ugye, eléggé ismerős ez a régió? Évek óta szervezik helyi terméknépszerűsítő programjaikat számos partnerrel együttműködve, tevékenységüket a térség önkormányzatai és lakossága kezdettől fogva pozitív visszajelzéssel igazolja.
Az Ister-Granum gondozásában jelent meg A Helyi Finomságok Tárháza - termelőtől a konyháig címet viselő kiadvány - adja hírűl az Élelmiszer Online. „Újszerű megközelítésű, ilyen tematikájú, átfogó, helyi termékeket és szolgáltatókat összekapcsoló, ismertető kiadvány térségünkben még nem készült. Egyszerre szól a térségben élőknek és a térségbe érkezőknek" - ajánlják a szerkesztők a praktikus, és egyben élvezetes stilusban készült összeállítást, amely részletesen mutatja be, hogy mi minden is van nagy, közös "kosarukban". Megismerkedhetünk a termelőkkel (pontos címmel, elérhetőséggel), akik a zöldségeket, gyümölcsöket, tej-tejtermékeket, húskészítményeket, pékárukat, édességeket, fűszereket, savanyúságokat, párlatokat, borokat, házi söröket és különféle egyéb kézműves termékeket teszik a helyi piacok ( a vásárnapok településenként jegyezve) standjaira.
S ha bevásároltunk, irány a konyha, ahol a mellékelt recepttárból válogatva magyar-szlovák reggelit adhatunk, ebédet, vacsorát főzhetünk. A mi kedvencünk a pilisszentléleki aszaltgyümölcsös krumplileves,a süttői savanyú nyúl és a tejben főtt darás rétes lett.
Tessék válogatni, a kiadvány ingyenesen letölthető.