Gasztro hvg.hu 2014. szeptember. 03. 18:51

A Koch Borászat lett az Év Pincészete

Koch Csaba hajós-bajai borász pincészete nyerte el 2014-ben a rangos szakmai díjat. A pincészet borai már számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel át a település szomszédságában 

 „A Hajós-Bajai Borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma. Fontos, hogy mindezeket a csodálatos természeti adottságokat kiegészítse a borász szaktudása és alázata. Alapelvem, hogy nem szeretnék okosabb lenni a természetnél, ezért arra törekszem, hogy a szőlő a lehető legjobban érezze magát a dűlőinkben” - vallja Koch Csaba borász, a 2014-es Év Pincészete-díjjal kitüntetett borászat tulajdonosa és borásza. Hozzáfűzve azt az egyszerű, ám sajnos, nem mindenkinek s mindenhol alapvető tényt, hogy:  csak kiváló minőségű szőlőből készülhet jó bor. Ha a szőlő nem jó minőségű, akkor teljesen felesleges a 21. századi technológia, a drága hordó ˗ soha nem lesz jó a bor. Mint mondja: „a szőlő ízét, aromáját és zamatát megőrizzük, ezért később elővigyázatos, kézi szüret, korszerű és kíméletes feldolgozás során segítjük borrá átlényegülni a bogyókat.”  

Koch

Koch Csaba a hajósi hegyközség  és a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, valamint tagja a Magyar Bor Akadémiának.

Koch a Villányi borvidéken is jelen van, VinArt néven működő pincészete Nagyharsányban található. A pincészethez tartozó szőlőültetvények a borvidék egyik legjobb termőhelyén, a diósviszlói Imrevölgyben találhatóak.