Gasztro hvg.hu 2014. szeptember. 01. 16:34

Etyek őszi ízekkel

Az évszaknak megfelelő specialitásokkal és programokkal készülnek a szervezők a szeptember 6-7-ikei, idei negyedik etyeki piknikre. Az újhegyi és szépvölgyi borászok szokás szerint nagyszerű vendégborászokat hívnak a pincéikhez.

  

Az Aubergin pincénél mindjárt kezdhetjük egy reggelivel: a fatányéron házi sajtok, padlizsános kenyér. Ha ott ragadnánk a gábli idejére, se baj, addigra kész a szaftos marhapörkölt pásztortarhonyával.

Milánéknál üstben főzik a székelykáposztát, bográcsban a kolbászos lecsót, Debreczeninél a marhapörkölthöz a szekszárdi Ferenczi borok dukálnak. Krisán is szekszárdi vendéget hívott: Dúzsi Tamás boraihoz „anyuka” fokhagymás sült húsát kínálják. Aki levest kíván, az is a legjobb helyen jár náluk, mert valóságos levescentrummá alakulnak erre a hétvégére, és a gulyástól az egzotikus kanalaznivalókig mindent kifőznek. Bevethetjük magunkat itt a pálinka sarokba is. Hangulatfokozó még bizonyos Dezső úr és cigányzenekara.

Facebook

Árpás László Sonkamester pincéjénél az alapellátásról ugyebár szót se kell ejteni, bónuszként még kemencés és grill ételek. A poharakban a villányi Günzer Tamás és a szigligeti Szatmári család borai. Házi parasztsonka a Kácsor pincénél is akad, miként sült kolbász, libatepertőkrémes kenyér,  rétes is. Vendégszereplő a Gál Lajos Pincészet Egerből. A Garaguly birtok is egrieket fogad, még hozzá az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot ( hogy Csernus doktor rendel-e, arról nem szólnak a hírek) . Az egerszalóki Dávid Borház a Tiszperger présháznál víkendezik, becsatlakozik Laposa Badacsonyból. Az EtyekVin-nél a Gróf Buttler Pincészet képviseli Egert.

Az etyeki sajtút állomásain a móri Maurus borait mérik. Rókusfalvynál mindjárt három borvidék: Tokaj Majoros, Mór Csetvei és Szekszárd Heimann színekben.

Gyerekeknek, „gyönge nőknek” antialkoholistáknak, úrvezetőknek kézműves szörpök, gyógynövényekből főzött italok, teák lekvárkóstolóval, palacsintázással  Halmiéknál, a Szt. Orbán pincénél, Dvoráknál (itt azért egyebek mellett pincepörkölt is akad).

Vásár és mindenféle foglalatosság kicsiknek-nagyoknak sok mesével, sok zenével. Részletes program: itt

 

 

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?