Gasztro -gy- 2014. augusztus. 29. 17:37

Vigyázz! Kész! Bor! - 23. Budavári Borfesztivál

Ahogy minden valamirevaló pincészetnek megvan a maga zászlósbora, amibe színe-javát beleadja, úgy a fesztiváloknak is megvan az etalonja. S ez a minden év szeptemberében jegyzett Budavári Borfesztivál.

Az elsőséget senki el nem vitathatja a 23 esztendős eseménysorozattól, aminek nyomán mára országszerte dívik a bor-gasztro fesztiválozás, igen sok rangos, fajsúlyos közreműködővel, programmal, és egyre inkább értő közönséggel. Ám a „pionírok” nem a legendájukból élnek, képesek évről évre megújulni, változni, fejlődni, meglepetést okozni. Ha valamire, úgy a Budavári Borfesztiválra valóban érvényes, hogy a hagyományokra alapozva a fejlődés jegyében mutatja meg a hazai és nemzetközi borvilágot, a bor ezer arcát. 

 Minden ősszel más ország díszvendégeskedik a Budai Várban. 2014-et Olaszországgal jegyzik, amely nemcsak a világ legnagyobb borexportőre, de közel 1000 helyi szőlőfajtával az egyik legsokszínűbb bortermelő. S íme, előfordulhat, hogy a kíváncsi borkedvelő egy kóstolópohárral a kezében észak nagyágyúitól a feltörekvő dél új csillagaiig végigutazhat a "Csizmán”, s hozzá még  boregyetemi fakultációra  is beiratkozhat.

Miként a fesztivál idején Budán, egy helyütt  lel rá a valamennyi borvidékünket képviselő több mint 200 pincészetre, termelőre, és csupán csak a szűkre szabott idő, a gyorsan elillanó pár nap szab határt, miként ismerkedjen, élvezzen ki ezer s ezer féle bort.

jegymester.hu

Előtte ráhangolódás a Boregyetem professzionális kurzusain. Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató a borfesztivált megelőző napokon a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű kétnapos – az egyik nap általában a vendégországé -  kurzusokon, ahol elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.Az idén is sokakat foglalkoztató témák kerülnek terítékre: Tiszta borokról világosan. Bio, organikus, autentikus – divatos szavak a borvilágban, de mit takarnak pontosan? Lényegi megkülönböztetés vagy reklámfogás? Valóban egészségtelen, ami nem bio? Hogy működik a bio borkészítés a gyakorlatban? Tiszta kérdésekre tiszta válaszokat adnak hiteles borászok.

Az előadók a tiszta borokban lelhető örömök forrását tárják fel. S igenis, az egészség jegyében. A 23. Borfesztivál vezér témájává tette  a bor és az egészséges életmód összefüggéseit. A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással bír, és miért ne lenne összekapcsolható  a sporttal, a mozgás és a kulturált, mértékletes borfogyasztás közös élményével. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz foci válogatotton kívül hány  borászunk van, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Ismerkedés, tapasztalatcsere a sportoló borászokkal, lám ez sem akármilyen fesztiválprogram. 

Pár Borpár címmel szakmai kóstoló délutánokra is sor kerül a Budavári Borfesztiválon, , ahol az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg, visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta „tesztkóstolás" ez a hozzáértő közönség számára. 

 A mostani fesztiválújdonság  a Taste of Hungary. A zavarba ejtően sokszínű kínálatban való kiigazodáshoz nyújt segítséget: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeket, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatókat vezetik. A fesztivál célja, hogy minél több hungarikum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Aki borozik, meg is éhezik. Fesztiválételek a vendégország ízeíre hangolva, és a saját Országkonyhánkra. Rendre vásári és szüreti étlappal készülnek, a klasszikus étkeket újragondolva, a méltatlanul mellőzötteket pedig felfrissítve.

A színvonalas, gazdag kulturális program, a szüreti felvonulás, a jótékonysági borárverés – „desszert” fesztiválról fesztiválra.

  Budavári Borfesztivál a barátokkal szeptember 10-től 14-ig.