Gasztro hvg.hu 2014. július. 24. 17:05

Hungarikumok hétvégéje a Budai Várban

Barackpálinkás és paprikás fagyi, libaburger, tokaji aszú, 100 éves szódakészítő gépből szóda a fröccshöz és még megannyi jóság, ami csak és kizárólag a mienk. Először együtt mind a 41 hungarikum mától vasárnap estig a Budai Várban.

A rendezvény helyszínén - a Budai Vár Hunyadi udvarában - , amely maga is hungarikum, nem mindennapi eseménnyel lepték meg a szervezők a csütörtök délelőtti megnyító részvevőit: elégették, majd vízbe dobták azt az adattárolót, amelyen a 41 hungarikumot ábrázoló digitális fotó volt. A képet vasárnapra menti meg a Kürt Zrt., amelynek módszere szintén hungarikum.

Magyar Ízek

Mert ha elsőre a pálinka vagy a libamáj jut is eszünkbe a hungarikum szó hallatán, jó ha tudjuk, hogy az efféle ehető-iható nemzeti kincsből pillanatnyilag csak 13 szerepel a listán. A többi, mint például Puskás Ferenc életműve, a kassai lovasíjász módszer, Ilcsi néni szépítő fűvei, vagy a pécsi Zsolnay negyed - bár valami fura módon éppen mostanság  kelt el az eozinos porcelán márkaneve - épp úgy hungarikum, mint egy 2013-as Millward Brown felmérés szerint, a világ legismertebb 10 márkája közé tartozó Pick szalámi.

Szégyenkezni valónk ne legyen szál sem, mert a Magyar Ízek Alapitvány közvéleménykutatásából kiderül, hogy a büszke magyarok kétharmada három hungarikumnál többet nem nagyon tud  kapásból megnevezni.

Most itt a ragyogó alkalom az ismerkedésre. Együnk egy jó őshonos street-food-ot, ahogy frappánsan ajánlják nekünk szervezőék a libatöpörtyűvel, mézes-mustáros majonézzel, borsikás savanyú káposztával, rukkolával turbózott, cipóba bújtatott libaburgert, öblitsük le egy spriccerrel, lazítsuk akár törköllyel. Hallgassunk operettet, Felszállott a pávát, 100 tagú Cigányzenekart, ámélkodjunk a kifutón a kalocsai meg matyó hímzéses divaton, tanuljunk solymászni és válogassunk a megannyi honi nagyoknak-kicsiknek, no és az országimázst erősítendőn, a Várban forgolódó turistáknak szánt hungarikumos program között.  

  

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.