A hőségben a buborékok ellenállhatatlanok, ha valamikor, most aztán eljött az ideje a hideg gyöngyöző, habzóbornak, prosecconak, pezsgőnek. Egy kis útmutatás jól jöhet a választáshoz, ha nem szeretnénk elveszni a habtengerben.
A buborékos borok minden alkalomhoz illenek. Legyen az koradélutáni szieszta a teraszon, egy nyári grillvacsora, vagy lazulás a langyos éjszakában, de – vessenek meg minket – még reggelihez is el tudnánk viselni egy pohár könnyű, hideg habzót. Bárhogy döntünk, egyetlen szabályt feltétlenül tartsunk be: hűtsük 6-10 °C hőmérsékletre a palackot, mert a bubis így lesz a leginkább pezsdítő!
Gyöngyöző vidámság
A gyöngyöző borok frissek és egy kevés hozzáadott széndioxidtól lendületesek, gyakran intenzív illat, ízben is gazdag gyümölcsösség jellemző rájuk. Ez annak köszönhető, hogy gyakran aromatikus szőlőfajtából, például Irsai Olivérből, rizlingszilvániból, királyleánykából vagy traminiből készülnek, általában házasításban. De rozé esetén pinot noirból igazán elegáns változatot is találhatunk, például az etyeki Kertész Pincészettől vagy a villányi Vylian-től.
A nagy közönség kedvencek mellett, mint a Gere Frici vagy a Sauska gyöngyözőborok, ma már további szép példák sorakoznak fel, köztük a mátrai Nyilasi Pincészet Fizzy-je, Badacsonyból a Borbély Pincészet Bóbita Gyöngyözője vagy a dörgicsei Pántlika két Bubija.
A gyöngyöző boroknál jellemzően jó ár/érték arányról beszélhetünk.
Még pezsdítőbb habzók
A habzóbor esetében szintén az a borász első feladata, hogy az e célra kiválasztott, korábban szüretelt szőlőből szigorúan reduktív stílusú bort készítsen. A következő lépés is megegyezik, amelynek során szén-dioxidot nyeletnek el a borban – ezen a folyamaton múlik, hogy milyen mennyiségű és méretű, finomabb vagy szúrósabb buborékok kerülnek az italba. A nyomás itt már minimum 3 barig nő a palackban, de akár annyi is lehet, mint egy pezsgő esetében. Éppen ezért azzal azonos jövedéki adó kategóriába tartozik, így kevésbé széles belőlük a választás.
Elegáns kortyok
A pezsgő és elsősorban az olaszok kedvence / szimpatizánsokban persze sehol sincs hány, sokunkat megnyertek /, a prosecco esetében már természetes úton kerülnek a buborékok a borba, így finomabbak, jobb habzásúak. Ilyenkor a második erjedés során a hozzáadott cukor és élesztő kezd dolgozni, utóbbi a cukrot egy kevés alkohollá alakítja, miközben szén-dioxidot képez. A hazai pezsgőválasztékban találunk aromatikus és visszafogottabb, neutrális tételeket is, és ízlés szerint a legszárazabbtól az édes kategóriáig minden változatát kipróbálhatjuk.
Ha a mediterrán életérzéshez a proseccót választjuk, virágos és almás, tiszta és könnyed, kevésbé savas, de annál finomabban habzó borra számíthatunk. Ha a Prosecco DOC eredet megjelölést látjuk a címkén, akkor ráadásul abban is biztosak lehetünk, hogy nem egy - olcsóbb - olasz frizzantét vagy spumantét választottunk, amelyek a hazai gyöngyöző- és habzóborok megfelelői.
xxxx
Programtipp: VinCE Balaton, július 10–13., Balatonfüred, Vitorlás tér - Tagore sétány. Közel 30 stand választékában kizárólag olyan borok, bubisok, habzók, amelyek a VinCE magazinban szereplő teszteken, szakértők előtt jól szerepeltek, míg a gasztrokiállítók grilleket, könnyű sonka- és sajttálakat, kézműves finomságokat és halfogásokat kínálnak a poharazásokhoz.