Budán, a Műegyetem előtti Dunaparton kell keresni június 7- 9-én a Főzdefeszt híres ivó paraszt emblémáját, három év után ugyanis a Palotanegyedből helyszínt vált a kézműves sörök fesztiválja, Ugyanakkor összefog a Street Food Show-val, melyet az előző két esztendőben szintén Pesten, a Hold utcai csarnokban rendeztek. Lássuk, mivel etetnek-itatnak majd minket.
Pár évvel ezelőtt mind a két fesztivál arra esküdött fel, hogy helyrebillenti az olyan, nálunk alábecsült, pontosabban, nem is közismert gasztronómiai kategória ázsióját, mint a kézműves sör és a street food, avagy utcai kaja. Mostanra akkora divat lett mind a kettőből, hogy külön-külön is, nemhogy együtt, kinőtték a gyerekszobát.
A Főzdefeszt ezúttal minden eddiginél több – 38 –magyar kézműves sörfőzdét vonultat fel a Street Food Show 21 ételstandja mellé, hogy a sörrajongók ne maradjanak éhesek,és az utcán evőknek is el kelljen gondolkodniuk azon, mivel öblítik le a hamburgerüket, fish and chipsüket, vagy pastájukat.
Mit fogunk enni?
Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show egy „best of” válogatással készül, amellett, hogy meghívja az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit.
Itt lesz ismét az első Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még, sokak szerint, a város legjobb pho-levesezőjének tartott, Funky Pho csapata. A boltból kiszabadulva végre grillezhetnek is, és megmutathatják, hogy a kanalaznivalón túl is van mit elirigyelni a délkelet-ázsiai országból. Gurung Nepálból többek mellett elhozza a város legjobb naanját. Szintén a szabad ég adta lehetőséggel él a Padron, amelyig a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezget.
A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon nagyszerű pulled pork-jának és kiürítse Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá’-tól kapjuk meg a választ.
Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Műegyetem rakparton újra röfögnek. A halak néma tátogását pedig a Szabó Péter-féle Vörös Homár tolmácsolja. Érkezik a „Gianni-istálló" két gyöngyszeme, a Jacques Liszt és a Divin Porcello, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tőlük a nagyérdemű.
Így, hogy nincs már tető a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy „food truckok”, azaz valamiféle járműből árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk első igazi trakja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítő Kisiparos, a hot dogot átértelmező Kolbice; kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggeliző helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztő. A NU bisztró is végre megmutatja, amit eddig egy garázsban rejtegetett. A fagylaltokat a Fragola prezentálja – ráadásul most először food truckból. Irimiás Balázs, a Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője tekeri a PedaloCafét és világbajnok barista segítségével tölt kiváló kávét. Hábel – Csöppentő – Gábor forró vasakkal bűvészkedik.
Mit fogunk inni?
A Főzdefeszt idén is több mint százféle magyar kézműves sört kínál a standokon, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezőnyből. A legutóbbi fesztivál óta egyetlen sörfőzde nyílt meg, a csak felsőerjesztésű söröket főző domonyi Bigfoot – szeretettel üdvözöljük a csapatban. Miközben valódi térben elhelyezkedő főzde csak egy nyílt a legutóbbi Főzdefeszt óta, számos új sörfőző-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemző kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltűnőbb talán a magyar házi sörfőzés egyik legizgalmasabb alakja – Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a „hedonizmus” szóból rövidített Hedon Sörfőzde, ami két sörrel, a „Credo” nevezetű SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a „Vertigo” nevű amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.
Az Élesztő gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztő is nekilátott, hogy lefőzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfőző formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait – 3,8%-os valódi nyári üdítő, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevű nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerő előtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.
A kooperációk világát éljük, az első magyar sörpunk és gerilla, Armando_Otchoa idén két kollaborációs főzetet mutat be, az egyiket Bandusszal: ez természetesen egy könnyű Köleses IPA, a másik pedig egy félbarna IPA – a Hopaholic IPA, - melynek komlózásába Mr. Csokszkomló belepofázott, és ezért folyamatosan adagolták a Citra és Simcoe komlókat, majd Citrával hidekomlózták.
A legmeredekebb főzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot főz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerősebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfőző volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála főzte le legfrissebb receptjét, a Munky Funky Yeah fantázianevű saisont.
A számos új szereplő mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfőzőnek számító Kaltenecker új sörfőzdét alapított. Az Ikkona sörfőzde világpremierje nálunk lesz – érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tűzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.
Lesz még sok más érdekesség – Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsásgi sör, biosör, csak győzzék a népek végigkóstolni.