Gasztro T. S. 2014. május. 12. 09:40

Így működik a Barcelonából vezérelt digitális konyha

Egyre nagyobb az érdeklődés az első gasztronómiai közösségi weboldal iránt Spanyolországban. A világhálóra való felkerülése óta már 5 ezer regisztrált felhasználója van a Foodinterestnek, létrehozói az év végére 250 ezerre prognosztizálják rendszeres látogatóik számát az előrejelzések alapján.

Két fiatal spanyol vállalkozó, Jaime Beltrán és José Antonio Salvador - akik nyilván szeretnek jókat enni, de mindenekelőtt egészségesen táplálkozni - két évvel ezelőtt internetes gasztronómiai közösségi website megvalósításába kezdett.

A foodinterest.es Microsoft támogatással valóra vált szellemi és anyagi „befektetése” az idei év elején debütált, megkezdhette küldetését, amelyet a főzésnek szívesen hódolóknak, az ehhez való legjobb alapanyagok beszerzésére figyelmet fordítóknak, illetve az igazi éttermi-gasztronómiai élményeket keresőknek szánnak.

foodinterest.es

A Madridból és Barcelonából vezérelt digitális konyha 14 profi szakember közreműködésével „nyílt meg”. Májustól indult promóciós kampányuk jelentősen megnövelte az oldal felhasználóinak számát, akik előzetes regisztrációval, de ingyenesen csatlakozhatnak a Foodinterest közösségéhez. Az ötletgazdák és alapítók az év végére már negyedmilliós látogatottságot várnak. További lehetőségeket látnak Spanyolországon kívül a hatalmas nyelvi tábort jelentő latin-amerikai országokban, s már készülnek az angol, francia, olasz és német nyelvű verziókra is, hogy a főbb világnyelveken elérhetők legyenek. Az Iphone applikációval lehetővé teszik azt is, hogy okostelefonon keresztül is elérhetőek legyenek.

A Foodinterest a szöveges recepttár mellett az elkészítést ismertető videotárat tartalmaz, ugyanakkor tanácsokat ad az alapanyagok beszerzéséhez és segít abban is, milyen a tápértékük, hogy az egyes összetevőkre érzékenyek mivel helyettesíthetik az étkezésükkel/egészségükkel összeférhetetlen egy-egy élelmiszer-alapanyagot. A kívánság szerint lekérdezett körzetben, városrészben étterem- és menüajánlóval állnak rendelkezésre az igényelt szempontok szerint. A folyamatosan bővülő információs hálózat mellett biztosítják az interaktivitást, segítséget nyújtanak a kért ételkülönlegességek elkészítéséhez, s a website látogatói közötti kapcsolatra, a saját receptek egymással való megosztására, sütő-főző barátságokra.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.